Mexikóban

Mario Vargas Llosa kapta a Carlos Fuentes irodalmi díjat

Mario Vargas Llosának ítélték oda az első ízben kiosztott Carlos Fuentes irodalmi díjat és a vele járó 250 ezer dollárt Mexikóban hétfőn.

2012.10.15 22:29MTI

A tavasszal elhunyt Carlos Fuentesről elnevezett díjat "az emberiség örökségének gazdagításáért" ítélték oda a Nobel-díjas perui írónak. Vargas Llosa a hír hallatán elmondta, hogy nagyon örül az elismerésnek és megindítónak tartja, hogy ő az első kitüntetettje a díjnak. A két író szoros barátságot ápolt, Vargas Llosa fiatal kora óta ismerte Carlos Fuentes munkáit, amelyeket "lenyűgöző volt olvasni".
 
A perui író külön kiemelte pályatársa Áttetsző tartomány című munkáját. A mexikói író 83 évesen hunyt el idén májusban. A latin-amerikai irodalom jeles alakjaként tartották számon, 1987-ben megkapta a Cervantes-díjat, öt évtizednyi irodalmi munkásságát az Áttetsző tartomány mellett olyan kötetek jellemezték, mint az Artemio Cruz halála, a Diana, a magányos vadász és a Laura Diaz évről évre. Az 1928-as születésű Fuentes több mint harminc regényt írt pályafutása során, de színdarabokat, novellákat, esszéket is jegyzett, valamint újságíróként is tevékenykedett. 

Az Artemio Cruz halála című regénye miatt sokan a Nobel-díjra is esélyesnek tartották. A Cervantes-díj mellett az Asztúria Hercege-díjat is megkapta. Francois Mitterand francia elnök 1992-ben Becsületrenddel tüntette ki. Tanított a Harvard, a Princeton és a Columbia Egyetemen, világszerte több felsőoktatási intézmény díszdoktorává avatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.