Nobel-díjasok is tanítanak majd

Sanghajban létrejött az első kínai-amerikai egyetem

Hivatalosan is létrejött hétfőn az első kínai-amerikai felsőoktatási intézmény, a sanghaji New York Egyetem (NYU Shanghai).

2012.10.15 16:56MTI

Az egyetemen a tervek szerint Nobel-díjasok is tanítanak majd. A többnyelvű, multikulturális NYU Shanghai a New York University és a Kelet-kínai Tanárképző Egyetem (ECNU) együttműködésével jött létre. Az intézményt az ország egyik vezető egyetemévé kívánják fejleszteni az alapítók, a világ minden tájáról származó diákokat és tanárokat várnak. Az első, 300 fős évfolyam 2013 őszén kezdheti meg tanulmányait, a helyek felét kínai, felét nemzetközi hallgatóknak osztják ki.
 
A jövőben a hallgatók száma a kezdetinek a tízszeresét is elérheti, évente mintegy háromezer fővel számolnak - mondta tavasszal Jü Li-csung (Yu Lizhong), az ECNU rektora, a NYU Shanghai leendő vezetője. Jü szerint több mint 200, a New York Universityn oktató professzor és mintegy 100 külföldi - közöttük több Nobel-díjas - tudós jelezte eddig, hogy a sanghaji kampuszon tanítana. Az eddig meghirdetett kurzusok közt kommunikáció, Kelet-Ázsia tanulmányok, művészet, média, környezettudományok szerepelnek, a végleges szakokról az év végéig döntenek. 

A kínai tanulók a nemzeti felvételi vizsgán nyújtott teljesítményük, a nemzetközi diákok a New York Egyetem felvételi eljárása által juthatnak be a NYU Shanghaira, ahová feltételezhetően sokszoros lesz a túljelentkezés. A végzettek a New York egyetem és a NYU Shanghai diplomáját is megkapják. A város pénzügyi övezetében, Lucsiacujban (Lujiazui) helyet kapó egyetemen a tandíj várhatóan 100 ezer jüan lesz (3,5 millió forint) évente, ami kínai viszonylatban drágának számít, a külföldi diplomaszerzés költségeinél viszont alacsonyabb.
 
A NYU Shanghai a kínai-amerikai oktatási és kulturális kapcsolatoknak is új lendületet ad, valamint kiváló felfedezési terep azt illetően, hogyan tud együttműködni egy kínai és egy külföldi felsőoktatási intézmény - írja a kínai oktatási minisztérium az alapítás alkalmából kiadott közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.