Ünnepi kiadványt is bemutatnak

Konferencia gróf Klebelsberg Kuno emlékére

Gróf Klebelsberg Kunónak, a két világháború közötti időszak legnevesebb kultúrpolitikusának a tiszteletére csütörtökön, halálának 80. évfordulóján emlékkonferenciát rendeznek.

2012.10.11 09:44MTI
Forrás: Wikipedia

Pontosan a Gróf Klebelsberg Kuno Alapítvány Történeti Intézete és a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya, mégpedig az MTA-n. Gróf Klebelsberg Éva, az alapítvány elnöke és az egykori politikus unokahúga elmondta: az 1922 júniusától 1931 augusztusáig vallás- és közoktatásügyi (kultusz-) miniszteri tisztet betöltő nagybátyjának óriási, európai jelentőségű életművét nehéz lett volna belesűríteni egyetlen tudományos ülésbe, ennek ellenére a teljesség igényével szervezték a konferenciát.

Az emlékkonferencián Tőkéczki László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem művelődéstörténeti tanszékének vezetője az egykori miniszternek az oktatás terén kifejtett tevékenységét mutatja be, míg Bethlen István közgazdász a Bethlen-kormány gazdaságpolitikájáról tart előadást, a kormánynak gróf Klebelsberg 1921-22-ben belügyminisztere volt. Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója és Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem egészségtudományi és sportorvosi tanszékének vezetője a politikusnak a sportdiplomácia fejlesztéséért tett erőfeszítéseiről fog beszélni abból kiindulva, hogy az egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának elődjét, a Testnevelési Főiskolát is gróf Klebelsberg építtette. Millisits Máté művészettörténész és gróf Klebelsberg Éva pedig a kultuszminiszter műemlékvédelemhez és a Magyar Tudományos Akadémiához való kötődéséről szólnak.

Az alapítvány elnökének közlése szerint a tudományos ülésen két, a Gróf Klebelsberg Kiadó gondozásában megjelenő ünnepi kiadványt is bemutatnak. A Magyarok a kultúráért című könyvet a Magyar-Francia Kultúrliga 1929-es, azonos című kiadványának írásaiból válogatták, a Klebelsberg Emlékkönyvben kortársak visszaemlékezéseit gyűjtötték egy kötetbe.

Gróf Klebelsberg Éva kiemelte: a végzettségét tekintve jogász nagybátyja ugyanúgy átérezte a természettudományoknak, a sportnak, az egészségnek, mint az oktatásnak és a kultúrának a társadalom fejlődésére ható "erejét", és mindemellett értett az emberekhez is. A halála után a feleségének szerte az országból és a határon túlról, szervezetektől és magánemberektől érkezett több mint 200 gyásztávirat azt mutatja: az emberek felismerik az értéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.