Jövő szombattól látható

Kárpitművészek kiállítása Gödöllőn

Három ismert magyar kárpitművész, Hauser Beáta, Nagy Judit és Rónai Éva munkáiból Ariadné lányai címmel nyílik kiállítás jövő szombaton a Gödöllői Iparművészeti Műhely Alkotóházában (GIM).

2012.10.11 08:44MTI

Katona Szabó Erzsébet iparművész, a ház vezetője elmondta, hogy ez az év a Híres Hölgyek Éve Gödöllőn nevű program jegyében zajlik, a falikárpit-kiállítás is ennek az eseménysornak a része. A művészek három-három nagyméretű kárpitot mutatnak be, emellett mindhárman ceruzával, tollal rajzolt kárpitterveket is kiállítanak.

Hauser Beáta Ferenczy Noémi-díjas gobelinművész munkái három korszakból valók: a negyedszázados pálya kezdeteire utal a Búsmagyar című falikárpit, emellett látható lesz a tárlaton a 2002-ben készült Utazás című, nagyméretű alkotása, amelyen egy eltávozott ember emléke előtt tiszteleg. Hauser Beáta legújabb munkája a 2011-ben szőtt Végül című is látható lesz a GIM-ben. A kárpit mostanáig a Szombathelyi 4. Textil Triennálén szerepelt.

Nagy Judit Munkácsy-díjas gobelinművész a Predestinatio című sorozatából egy fehér alapon arany pipacsokat és vörös állatokat - oroszlánt, bikát, kakast - ábrázoló munkát állít ki. Elmondása szerint az állatfigurák mindegyike embert és élethelyzetet jelképez, "mert a fehér, a vörös és az arany színnel mindent el lehet mondani" - jegyezte meg a művész.

A Petőfi-emlékkárpit biedermeier kompozíció, fölül két szarvas fog közre babérkoszorút, az arany PS monogramot kék csillagok veszik körbe, az alsó kétharmados mezőben babérkoszorú, lúdtoll, keresztszemes vörös szív, juhász a szamáron, bőségszaru és huszár látható. A két mezőt magyar trikolór osztja ketté. Nagy Judit harmadik munkáján kétoldalt vörös bordűr húzódik, a vörös kontúros girlandon színes madarak hintáznak, fészkelnek.

Rónai Éva Ferenczy Noémi-díjas művész a tenger, a madarak, a hajók, állatok szerelmese. A kiállításon a '80-as, a '90-es és a 2000-es évekből való kárpitjai láthatók különös figurákkal. Tenger című alkotásán hajó, helikopter, kacsák halak szerepelnek, egy másik alkotása elefánton utazó kisgyereket ábrázol. Futók című munkáján mintha a tengerből futnának ki férfiak és nők.

A "szövőnők" kiállítása november 25-ig tart nyitva Gödöllőn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.