Budapesten is bemutatják

Az 500 éves örmény könyvnyomtatásról nyílt kiállítás

Az 500 éves örmény könyvnyomtatás emlékeit és a 2012-ben a könyv fővárosának választott Jerevánt bemutató kiállítás nyílt kedden Debrecenben, a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárban.

2012.09.19 06:44MTI

Avanesian Alex, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese az először Debrecenben, majd Budapesten megtekinthető kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy az írásbeliségnek fontos szerepe van egy nemzet öntudatra ébredésében, hitének, kultúrájának megőrzésében. Ez így volt az örményeknél is, amikor 405-ben megalkották a 36 betűből álló örmény ábécét.

Elmondta azt is, hogy az első örmény szó és mondat a bibliából volt, majd görögből fordítottak örményre tudományos könyveket, iratokat. A 800-as években többnyire az örmény királyok, királynők készíttettek könyveket, volt időszak, amikor görög betűkkel vagy ékírással írták a kiadványokat - mondta el Avanesian Alex.

A debreceni kiállításon láthatók az örmény könyvkészítés módszerei, például azok az örmény motívumok, amelyekkel a kezdőbetűket díszítették. Bemutatnak egy 1899-ben Szamosújváron készült egyházi énekeskönyvet, amelynek egyik oldalát magyarul, másikat örményül nyomták. Emellett 17-18. századi egyházi könyveket és az utóbbi tíz évben korszerű nyomdatechnikával készült örmény kiadványokat láthatnak az érdeklődők.

Jereván, amely az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO döntése alapján idén a könyv fővárosa, októberben ünnepli fennállásának 2794. évfordulóját, az ezt tanúsító ékírásos táblát a királyi dombon találták meg - hívta fel a figyelmet Avanesian Alex.

Peltekian Aramné, a debreceni örmény nemzetiségi önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta: a kiállítás szeptember 29-ig lesz látható a cívis városban, utána Budapesten mutatják be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.