Várják a a tanulni vágyókat

Megújul a táncház a Fonó Budai Zeneházban

Megújul a nagy hagyományú szerdánkénti táncház és néptánctanfolyam a Fonó Budai Zeneházban, ahol két zenekar mellett új tánctanárok és havonta erdélyi hagyományőrzők is várják az érdeklődőket.

2012.09.11 14:00MTI

Az intézmény programjairól tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy szeptembertől decemberig az észak-mezőségi falvak táncaival ismerkedhetnek meg a tanulni vágyók. A rendezvényeket új népzenei programigazgató, a Fonó zenekarból is ismert cimbalomművész, a Tárkány Művek alapítója, Tárkány Kovács Bálint fogja össze.

Horváth László, a zeneház igazgatója elmondta, hogy nem csak a Sztregova utcában rendeznek programokat: Hobó és bandája november 20-án a Művészetek Palotájában is fellép, ugyanott tartja karácsonyi koncertjét december 28-án a Muzsikás. A jövőre 25 éves Csík zenekar pedig a SYMA Csarnokban ad december 29-én évbúcsúztató estet.

A szerdánkénti táncház és néptánctanfolyam új nevet kap: haTeha Szerda lesz, emellett új tánctanárok - Fitos Dezső és felesége, Kocsi Enikő - veszik át a tánctanfolyam szakmai irányítását. A haTeha Szerdákon folyó, szeptembertől december végéig tartó műhelymunka ének- és furulyatanítással kapcsolódik össze, a záró nagy táncház alkalmával pedig lemezfelvétel készül, amely a Fonó kiadásában lát napvilágot - mondta el Tárkány Kovács Bálint. A Fonóban az elmúlt 16 évben minden szerdán volt táncház, ez Európa, de talán világszerte is egyedülálló - fűzte hozzá Horváth László.

A Fonó rezidense a Fonó Zenekar. Agócs Gergely, a formáció vezetője elmondta, hogy október elején jelenik meg a lemezük, amelynek először csak munkacíme volt a Vadbarokk. Most már biztos, hogy megtartják a címet, sok szó esik ugyanis arról, hogy a népzene milyen módon hatott Haydntól Stravinskyig a műzenére, de a műzene népzenei hatásairól alig beszélnek. Holott a Kárpát-medencei népzenei egyik jellemzője az a vonós hangzás, például Bach vagy Vivaldi vonós koncertjei, amelyeknek hatása ma is kimutatható. Agócs Gergely szerint azt a hegedűjátszási technikát, amelyet Leopold Mozart tanított a fiának és amelyet ma nem használnak, még ma is feltűnik az autentikus népzenét játszók körében.

A budai zeneház több, más műfajt képviselő, de a népzenei hatásokat sosem tagadó zenész klubjának is helyet ad. Hobó és bandája először szeptember 29-én várja barátait, majd minden hónap utolsó szombatján lehet velük találkozni.

A Balázs Elemér Group szeptember 21-én tartja évadnyitóját, azután október 19-én és november 16-án tartják meg klubjukat a dzsessz és a világzene iránt érdeklődők számára.

A Fonó és az Etnofon Kiadó közös vállalkozása a november 3. és 20. közötti Héttorony Fesztivál, amelynek egyik ihletője egy régi magyar legenda és Makovecz Imre 20 éve emelt héttornyú sevillai világkiállítási épülete - hangsúlyozta Kiss Ferenc, a kiadó alapítója. A határon túli színhelyek (például Kolozsvár, Csetfalva) után a záró koncertet az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.