Mozgalmas nyarat zártak

Folytatódik a Budavári Zenei Szalon Szilasi Alexszel

Szilasi Alex zongoraművész ebben a szezonban is folytatja zongoraszalon-sorozatát a budavári Zenetudományi Intézetben, az első rendezvényt kedden tartják.

2012.09.11 06:44MTI

A Budavári Önkormányzat támogatásával minden hónap második keddjén találkozhatnak Szilasi Alexszel az érdeklődők - közölte Práczky István, a zeneszalon társalapítója.

A délutáni találkozókon művekről és zeneszerzőkről tart érdekes, zenével illusztrált előadásokat a zongoraművész. Kedden Johannes Brahms keringőit és John Field zongoraversenyének részleteit ismerteti meg a hallgatókkal. Vendége fia, Szilasi Dávid lesz.

Az évad során három hangversenyen klasszikus repertoárral lép közönség elé a muzsikus az MTA dísztermében, a nyáron kapott 1868-ban készült muzeális francia Erard koncertzongoráján. Az Erard Liszt egyik kedvelt zongoramárkája volt.

Szilasi Alex és a zeneszalon mozgalmas nyarat zárt - fűzte hozzá Práczky István. A Palace Pianos gyűjteménnyel történő aktív együttműködés több érdekes eredménnyel járt: nyáron Franciaországba kapott meghívást Szilasi Alex több hangversenyre, amelyeken egyebek között a szalonok népszerű műfaját, a négykezes és kétzongorás repertoár gyöngyszemeit adták elő a francia Olivier Mallory zongoraművésszel együtt.

A nyár másik eredménye az a két Erard zongora, amelyekkel a zeneszalon és Szilasi Alex romantikus hangszergyűjteménye gazdagodott. Ezek közül az 1868-ban épült, teljesen ép állapotú, felújítás nélküli koncertmodell lesz az akadémiai koncertek főszereplője.

Szilasi Alex meghívott vendége volt augusztus végén a varsói Chopin és az ő Európája fesztiválnak, ahol Pleyel pianinón készült noktürn-lemezét mutatták be. A lengyel Chopin Intézettel történő együttműködés az ősz folyamán folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.