Szeptember 7-étől

Petőfi-ünnepség a romániai Szatmár megyében és Koltón

Kétnapos Petőfi-ünnepséget tartanak pénteken és szombaton a romániai Szatmár megyében Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötése 165. évfordulója alkalmából. Vasárnap a Nagybánya melletti Koltón is lesz Petőfi-megemlékezés.

2012.09.05 11:44MTI

A Szatmár megyei Petőfi-ünnepségek szeptember 7-én pénteken irodalmi tanácskozással kezdődnek. Délelőtt Szatmárnémetiben, délután pedig Nagykárolyban hangzanak el a költővel és hitvesével kapcsolatos előadások. Az első napot a nagykárolyi Petőfi-szobor előtti ünnepi megemlékezés és koszorúzás zárja.

Szeptember 8-án a házasságkötés színhelyén, az erdődi vár lábánál található obeliszknél terveznek a szervezők megemlékezést. Erdődön 1997 óta ez már hagyomány - olvasható abban a programismertetőben, amelyet Muzsnay Árpád főszervező, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Országos Elnökségének tagja juttatott el az MTI-hez.

A kétnapos eseményt az EMKE mellett az Erdődi Petőfi Kör, a nagykárolyi Kaffka Margit Társaság, a Szatmár Megyei Múzeum, az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör közreműködésével rendezik meg.

A Szatmár megyei Petőfi-ünnepség után szeptember 9-én Máramaros megyében, a Nagybánya melletti Koltón is Petőfire emlékeznek. Évfordulót ünnepelnek ott is: Petőfi és Szendrey Júlia ugyanis éppen 1847. szeptember 9-től vendégeskedett a Teleki-kastélyban, ahol a költő számos verset írt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.