"Szellemi hungarikumok"

Megnyílt a 10. Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe

A könyvek mellett a szellemi hungarikumok mutatkoznak be a 10. Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepén péntektől vasárnapig a budai Várban, a Szentháromság téren.

2012.08.31 23:29MTI

Olvasni ugyan egyedül szoktunk, de a könyv élménye közösséget teremt – szólt az irodalom és az olvasás jelentőségéről a Könyvünnep péntek délutáni megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Halász János emlékeztetett: a Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvszalon közös rendezvényén nemcsak a könyvekkel, hanem a szerzőkkel is találkozhat a közönség. 

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy Budavár ma is a kultúra fellegvára; ezt bizonyítja a háromnapos kulturális fesztivál is, amikor a magyar kortárs irodalom legnagyobb alakjait látják vendégül. Mint kiemelte, ebben az esztendőben a könyvek mellett azokat a szellemi hungarikumokat is bemutatják, amelyek egyedülállóvá teszik a magyar kultúrát. Szombat este az idén 60 esztendős Rajkó Zenekar lép a közönség elé.
 
Vasárnap, a zárónapon a világzenét játszó Napra zenekar mutatkozik be. Napközben a színpadon mások mellett Jókai Anna, Nádasdy Borbála, Sándor György, Czakó Gábor, Tóth Gy. László, Lentner Csaba és Zárug Péter Farkas váltja egymást. A gyermekeket délelőtt színpadi programokkal várják: szombaton a Lúdas Matyi, vasárnap pedig a Mátyás király szárnyai című mesét nézhetik meg, de lesznek kézműves foglalkozások és óriáskifestő is. 

Idén Buda visszafoglalását ostromjátékkal és hagyományőrző katonai bemutatókkal elevenítik fel a Halászbástyán a Buda Eliberata hagyományőrző egyesület tagjai. A Szentháromság téren felállított török és magyar sátrakban mindenki megismerheti a kora újkori tábori élet hangulatát. Az Országos Széchényi Könyvtárban a szombati zárásig ingyenesen lehet megtekinteni a Magyarországon nyomtatott első könyv, a Budai krónika mindkét, hazánkban őrzött példányát. 

További muzeális értékű könyvekkel és herendi porcelánokkal találkozhat a közönség a nemzeti könyvtár Ragyogás - Porcelán- és könyvritkaságok című kiállításán; a Magyarság Házában pedig a Gombold újra! Divat a magyar pályázat díjazott alkotásait tekinthetik meg a látogatók belépti díj nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.