A Gozsdu-udvarban

Vasárnap kezdődik a 15. Zsidó Nyári Fesztivál

Számos koncertet, egy operaelőadást, irodalmi műsort, valamint a tolerancia jegyében tartandó gálaestet is rendeznek a 15. Zsidó Nyári Fesztiválon, amelyet augusztus 26. és szeptember 4. között rendeznek meg.

2012.08.24 13:44MTI

A Gozsdu-udvarbeli vasárnap délelőtti megnyitó után ezen a helyszínen is több esemény várja az érdeklődőket, például könyvbemutatók, beszélgetések a művek szerzőivel.

Este a Dohány utcai zsinagógában a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekarral két fiatal magyar tehetség, Pusker Ágnes és Pusker Júlia lép fel. Az est meglepetése az izraeli csodagyerek, a nyolcéves Yoav Levanon lesz, akinek már a New York-i Carnegie Hall közönsége is tapsolt. Budapesti bemutatkozó koncertjén Haydn D-dúr zongoraversenyét hallhatja tőle a közönség.

Az óbudai, Frankel Leó utcai zsinagógában Próféták hangja címmel Birta Gábor kontratenor különleges összeállítása hallható. A zenét Händel oratóriumaiból válogatta, de a hőse Raoul Wallenberg svéd diplomata, aki idén lenne 100 éves.

Balog József is a fiatal magyar tehetségeket képviseli. A Rumbach utcai zsinagógában Charles-Valentin Tansman, Maurice Ravel, André Hajdu, Alexandre Tansman és George Gershwin műveiből játszik.

Délután a Goldmark-teremben Radó Gyula három filmjét vetítik, köztük az Egy eltemetett zsinagóga Budán címűt, amely a budai Várban, a mai Táncsics utcában található, betemetett zsinagóga történetével foglalkozik.

Másnap a magyar Tzomet Zenekar Jeruzsálemtől Jeruzsálemig címmel a Rumbach utcai zsinagógában ad koncertet. Ugyanitt 28-án Balog József fiatal magyar zongoraművész szólóestje hallható.

Harcsa Veronika Lámpafény című, augusztus 29-i programjában Kulka János színművész és Subics Gábor (trombita), valamint Gyémánt Bálint (gitár) lesz az énekesnő vendége az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Goldmark Teremben Egyperces évszázad címmel a 100 éve született Örkény Istvánra emlékezik Fehér Anna és Áron László szeptember 2-án. Közreműködik Tfirst Péter (hegedű), Várnagy Mihály (brácsa) és Rózsa Richárd (gordonka).

A fesztivál finisében, a második vasárnapon a Dohány utcában Verdi Nabucco című operája szólal meg koncertszerű előadásban, Pál Tamás vezényletével, a főszerepeket Kálmándi Mihály, Boross Csilla, Bretz Gábor, Fekete Attila és Gál Erika énekli. A Gozsdu-udvarban Szántó T. Gábor A szabadulás íze és az Édeshármas című könyveit Kányádi Sándor pedig a Volt egyszer egy kis zsidó című kötetét dedikálja.

A Zsidó Nyári Fesztivál hangsúlyozottan kiáll az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, és tiltakozik minden (etnikai, nemzetiségi, vallási) megkülönböztetés ellen, ezért a szeptember 4-i jubileumi gálaest a tolerancia jegyében szerveződik. Az est házigazdája Kulka János, játszik az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével, fellép többek között Csákányi Eszter, Fullajtár Andrea, Bálint András, Hegedűs D. Géza, Závada Pál, Elsa Valle és zenekara, a Rajkó Zenekar és Somló Tamás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.