Húsz ország képviselteti magát

A világ legjobb kórusai és karvezetői versenyeznek Nyíregyházán

Húsz ország több mint hatszáz énekese és karnagya vesz részt az augusztus 15. és 21. között Nyíregyházán megrendezendő IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon és Karvezetői Mesterkurzuson.

2012.08.09 22:29MTI

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a rendezvény ideje alatt a szabolcsi megyeszékhely, valamint több vidéki település templomában és hangversenytermében rendeznek színvonalas koncerteket a kórusmuzsikát kedvelő közönség számára - mondta Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a rendező Cantemus vezetője az esemény programját beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón. A fesztivál a Cantemus együtteseinek ünnepi nyitó hangversenyével kezdődik augusztus 16-án, a karvezetői mesterkurzus nyitányaként pedig egy nappal korábban, augusztus 15-én este ad hangversenyt a Cantemus Gyermekkórus. 

A vendégkórusok egyébként augusztus 17-től folyamatosan járják a szabolcsi településeket: előbb Vállaj, Nyírbátor, Tiszadada, majd Aranyosapáti és Gávavencsellő imaházaiban lépnek fel. Közben a Pro Musica Leánykar a walesi Cywair Vegyeskarral és a Ceredigion Férfikarral közösen énekel a megyeszékhely Kodály iskolájában. Szabó Dénes a tájékoztatón kitért arra is, hogy augusztus 18-án este a Kossuth téren adnak számot tudásukról egy folklórfesztivál keretében kínai, hongkongi, Fülöp-szigeteki, izraeli, walesi, valamint török, holland, portugál, észt és magyar énekkarok. 

A már szokásos minősítő versenyt augusztus 19-én rendezik, ahol a szakmai zsűri mellett - idén először - a közönség is értékelheti a kórusok felkészültségét, amelyet arany, ezüst, és bronz minősítésekkel, különdíjakkal honorálnak, de átadják majd a fesztivál nagydíját is. Az együttesek 10-12 percet énekelhetnek, ezután dönt róluk a zsűri. A napi programot a verseny mellett jótékonysági hangverseny színesíti. A nemzetközi karvezetői kurzusra kilenc nemzet művészei jelezték részvételüket. A szakemberek az egyhetes, intenzív képzés végén adnak számot az addig szerzett tudásukról egy koncert keretében, a záróhangversenyen pedig a részvevő karnagyok által vezényelt műveket a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar énekli el. 

A fesztivál gálahangversenyét augusztus 20-án este hét órakor tartják meg a Bujtosi Szabadidő Csarnokban, ahol minden kórus előbb a saját nemzeti kóruskultúráját mutatja be egy műsorral, majd az egyesített énekkar mintegy ezer énekesének fellépése zárja a rendezvényt. Az ünnepi nyitókoncert és a gálahangverseny kivételével a fesztivál minden programja ingyenesen lesz megtekinthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.