Margaret Mahy-től búcsúzunk

Elhunyt világhírű új-zélandi gyermekregényíró

Elhunyt Margaret Mahy világhírű új-zélandi írónő, akinek több mint 120 könyve jelent meg, és számos rangos díjat kapott gyermekeknek szóló regényeiért.

2012.07.24 12:39MTI

A 76 esztendős írónő rákban szenvedett, hétfőn bekövetkezett haláláról unokatestvére, Ron Mahy számolt be.

John Key új-zélandi kormányfő keddi megemlékezésében az ország egyik legkiválóbb írójaként, valamint a világ gyermek- és ifjúsági irodalmának kiemelkedő képviselőjeként méltatta.

Munkáit 15 nyelvre fordították le. Legnépszerűbb írásai között az A Lion in the Meadow, a The Man Whose Mother Was a Pirate, valamint a Bubble Trouble című könyveit tartják számon. Magyarul az Átváltozás című ifjúsági regénye jelent meg.

Mahy gyermekeknek szóló, gyakran játékosan ritmikus szövegű könyveiért kétszer nyerte el a brit Carnegie Medal-díjat, és 2006-ban a Hans Christian Andersen-díjat is megkapta életművéért. Egyike volt annak a húsz kitüntetettnek, aki még életében átvehette hazája legmagasabb elismerését, az Új-Zéland Érdemrendet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.