A magyar építészet kincse

Megkezdődik a kórósi templom felújítása

Megkezdődhet július közepén a magyar templomi építészet egyik kincsének, a baranyai Kórós község festett famennyezetű és berendezésű református templomának felújítása.

2012.07.14 09:30MTI

Gothár László, a mintegy 270 lakosú ormánsági település közmunkaszervezője az MTI érdeklődésére elmondta: a közelmúltban kapott 14 millió forintos költségvetési támogatásból elkészültek a rekonstrukció tervei, valamint lehetővé vált, hogy szeptemberre új tetőszerkezete és héjazata legyen az 1793-ban emelt épületnek. Hozzátette, a munkálatokra azért van szükség, mert a templom két évtizede beázik, a nedvesség okozta károk miatt életveszélyessé vált, a látogatására csak ez év végéig adott engedélyt a hatóság.
 
"A víz kikezdte a 220 éves kazettákat is, szakértők szerint a díszítésük restaurálás nélkül még hét évig látható az eredetihez hasonló állapotban, utána végleg eltűnik" - figyelmeztetett, majd megjegyezte, a templom tornya is rossz állapotban van, szerkezetét gombafertőzés és bogarak támadták meg. Gothár László hangsúlyozta: a legsürgetőbb feladat a beázás megszüntetése, amelyre reményei szerint elég lesz a kapott pénz. Az épület teljes megújulásához 65 millió forintra lenne szükség, ami 15 millióval több egy templom átlagos felújítási költségénél. 

A közmunkaszervező a kórósi református templom jelentőségére utalva azt mondta, építésekor a közép-európai templomi építészet legdrágább darabja volt. "Festett famennyezetével olyan magyar népművességet mutat be, amelyre az Ormánságon kívül a Felső-Tisza vidékén, Kaposvár környékén és Erdélyben van példa" - hangsúlyozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.