Flamenco-esttel zárul

Kezdődik a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

Neves külföldi művészek közreműködésével szombaton kezdődik és egy hétig tart a 7. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál; a nyitónapon este 8 órától Filo Machado brazil gitárművész ad ingyenes koncertet.

2012.06.23 10:01MTI

Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a fesztivál szervezője az MTI-nek elmondta: a fesztivál jól bevált hagyományaihoz igazodva délutánonként a Kisfaludy Színpadon ingyenes koncertekkel, hangszer- és kottakiállítással várják az érdeklődőket. Délelőttönként a világ vezető gitárművészei - akik előző este koncertet adtak a Balaton-parti városban - mesterkurzusokat tartanak, amelyeken bárki részt vehet.

A június 23. és 30. között zajló rendezvénysorozat első fellépője, a brazil Filo Machado most először ad koncertet Magyarországon, de nagy várakozás kíséri honfitársa, Carlos Barbosa-Lima fellépését is. A fesztivál vendége lesz Aniello Desiderio, a virtuóz olasz klasszikus gitárművész, Pak Kju Hi (Kyu Hee Park), a fiatal gitáros nemzedék egyik kiemelkedő felfedezettje Dél-Koreából, Lukasz Kuropaczewski lengyel gitárművész, valamint a horvát klasszikus gitáros, Zoran Dukic. A fiatal tehetségek közé tartozik, és szintén Füred vendége lesz a brit Ian Watt.

Eötvös József tájékoztatása szerint az előzetes jelentkezések alapján a gitárfesztivál mesterkurzusain "aktívan" 120-an vesznek majd részt; a Kisfaludy Galériában délutánonként a többi között Madarász Iván Erkel-díjas zeneszerző és Földes Imre zenetörténész, a Zeneakadémia tanára tartanak szakmai előadásokat.

Szólt arról is, hogy mivel a fesztivál 2007-ben és 2008-ban Guinness-rekordot döntött, azóta folyamatosan "érzik a nyomást" a következő rekordkísérlet megrendezésére, ami forráshiány miatt egyelőre nem valósulhat meg. Reményeik szerint amennyiben a közeljövőben sikerül támogatót találni, újra felállítják majd a világ leghosszabb koncertjének rekordját.

A 7. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál 30-án a Balaton Szabadidő és Konferencia Központ szabadtéri színpadán flamenco-esttel zárul, amelyre a főszervező szerint hagyományosan az ország számos pontjáról "elzarándokolnak" a flamenco kedvelői. A fesztivál helyszínei között a Balaton Szabadidő- és Konferenciaközpont, az Anna Grand Hotel díszterme, a Vaszary Villa, a Kisfaludy Színpad, valamint az állami szívkórház szerepelnek. A nemzetközileg is elismert seregszemle részletes programjainak listája a www.balatongitar.hu oldalon található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.