A Kinizsi-várban berendezett tárlatot bezárták

Új helyszínre vár a nagyvázsonyi Sedlmayr-kiállítás

Szomorúan vette tudomásul Sedlmayr János Ybl Miklós-díjas építész családja a nagyvázsonyi Kinizsi-várban berendezett tárlat bezárását, jelenleg az új helyszín kijelölését várják - közölte a nyolc esztendeje elhunyt építész fia.

2012.06.19 16:13MTI

A Magyar Hírlap keddi számában írt arról, hogy a nagyvázsonyi Kinizsi-várban Sedlmayr János építész munkásságát bemutató kiállítást a várat üzemeltető cég bezárta. A lapban megjelent cikk szerint az építész neve fogalom, a kiállítás megszervezését ezért is támogatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH).

Sedlmayr János, az építész fia az MTI-nek kedden elmondta: a hivatalos indoklás szerint a tárlat "levételre került", de előtte erről nem kérdezték meg a családot. Közlése szerint azért adták át a kiállítás anyagát, mert az önkormányzat a KÖH-hel állandó tárlat megrendezésére szerződött. A polgármesterrel és a várat üzemeltető céggel azóta egyeztetések folynak az új helyszín kijelöléséről, amennyiben ez záros határidőn belül nem történik meg, visszakérik az életművet bemutató dokumentumokat - tette hozzá.

Barabás Borbála, a várat üzemeltető nonprofit kft. ügyvezető igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Sedlmayr-kiállítás - amely a vár egyik épületrészében, a kápolnában kapott helyet - áthelyezését a Kinizsi-vár új kiállítási koncepciója tartalmazta. Az egyeztetések miatt májusban megkeresték a KÖH munkatársát, mivel az anyag a hivatal tulajdonát képezi. Tájékoztatása szerint a hivatalos levelezésnek köszönhetően a következő héten érkezik Nagyvázsonyba Máté Zsuzsanna, a KÖH munkatársa Sedlmayr János özvegyével együtt, hogy a kiállítási anyagot az új helyen elhelyezhessék.

A nagyvázsonyi várkapitány visszautasította a sajtóban megjelent rosszindulatú megjegyzéseket, amelyek szerint "kegyeletsértő" magatartással viseltetne az emlékkiállítás iránt. "Nekünk továbbra is az a célunk, hogy a kulturális örökségeinket méltóképp védjük, vendégeinknek lehetőséget biztosítsunk a kultúra, a történelem megismerésére" - írta Barabás Borbála.

Sedlmayr János (1932-2004) Ybl-díjas építész, műemlékvédő szakember 1955-ben a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán kapott diplomát. Műemlékvédelemmel foglalkozott, elsősorban helyreállítások tervezésével. Körülbelül 80 műemlék-helyreállítást, néhány új épületet tervezett, számos elméleti rekonstrukciót készített elpusztult műemlékekről.

Főbb helyreállításai közé tartozik a kőszegi Jurisics-vár, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a soproni Fabricius- és Tábornok-házak, a visegrádi lakótorony, a hidegségi rotunda, a budapesti Hilton szálló műemléki területe, a tari római katolikus templom, a hédervári kastély, az erdőtarcsai kastély, az ozorai vár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.