Különleges produkciók

Egyházzenei fesztivál Pécsen

Az egyházzene sokszínűségét hivatott bemutatni az idei Egyházzenei Fesztivál, amelyet június 24. és július 1. rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

2012.06.19 09:35MTI

A szervező Dél-dunántúli Filharmónia és a Pécsi Egyházmegye MTI-hez kedden eljuttatott sajtóanyaga szerint a programok látogatói különleges produkciók révén ismerkedhetnek meg az egyházzene múltjával, jelenével és műfajaival. Az idén ötödik alkalommal sorra kerülő fesztiválon fellépő orgonaművészekkel, kórusokkal, régi-zenei együttesekkel együtt ünnepelhetik meg az érdeklődők az első pécsi zenekari mise 300. évfordulóját. 

A fesztivál nyolc napja alatt a város hat templomában tíz, egyházzenét képviselő együttes mutatkozik be, köztük a Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara, a Schola Cantorum Budapestinensis, a Mátyás Templom Kórusa és Zenekara, a Hírës Pannónia, a Tantus Peregrinus Énekegyüttes és a Szent Efrém Férfikar, amely Pécsen tartja a Bizánci mozaikok II. elnevezésű lemezének bemutató koncertjét.
 
A ferences templomban lesz Békési-Marton Csaba zeneszerző, lantművész Passió című művének ősbemutatója, a Püspöki Palota kertjében fellépő Pécs Jazz Band pedig Harry Pottertől a Jézus Krisztus szupersztárig - improvizációk filmzenékre című rendhagyó koncertjére várja a közönséget. A Szent Mór Iskolaközpontban Béres György katolikus pap, a Gregorián Társaság vezetője tart előadást a gregoriánról, a Cella Septichora Látogató Központban Mészáros Gergely szobrászművész Tisztíts meg engem című kiállításának ad otthont. 

A fesztivál minden napján orgonamuzsika hallható a Belvárosi templomban, a zsinagógában, a székesegyházban, a Lyceum templomban, a Zsolnay mauzóleumban, és naponta egyszer toronyzene csendül fel a bazilika tetején. Szamosi Szabolcs orgonaművész az MTI érdeklődésére elmondta: bár az egyházzene műfajai nem tartoznak a legpopulárisabbak közé, a rendezvény népszerű Pécsen, arra érdeklődők százait várják. A fesztiválról részletes információk a www.filharmonia-dd.hu internetes oldalon olvashatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.