Múzeumok éjszakája

Az Esterházy Madonna Eszterházán

A Szépművészeti Múzeum Esterházy Madonnája Fertőd-Eszterházán, az Esterházy-kastély dísztermében lesz látható: Raffaello Santi 1508-ban festett műalkotását június 16-án, szombaton, a múzeumok éjszakáján különleges kiállítás keretében tekinthetik meg a látogatók.

2012.06.08 15:02MTI

A remekművet szombat este 8 órától vasárnap reggel 6 óráig nézhetik meg az érdeklődők Fertődön - mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) igazgatója pénteken a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Raffaello művét jövő szombaton fél háromkor emelik le a Szépművészeti Múzeumban a helyéről, és hozzávetőleg egyórás időtartamú csomagolást követően indítják útnak Fertőd felé. Az alkotás a tervek szerint este 7 óra tájban érkezik a kastélyhoz - ismertette a menetrendet Varga Kálmán. 

A mű bemutatásához bíborszínű míves paraván készült. Az egyedi installáció Raffaello más Madonna ábrázolásait is felvillantja reprodukciókban, és mielőtt feltárul az Esterházy Madonna, a látogatók egy úgynevezett felvezető kiállításon kapnak információkat a képről és annak művészettörténeti jelentőségéről. Mint a múzeumok éjszakájának programfüzetéből kiderül, a fertődi múzeumok éjszakájának további eseménye, hogy 27 év után a Filharmónia új helyszínén, az Esterházy-kastélyban nyitja meg a Régi Zenei Napokat: 21.30 órakor az A:N:S Chorus Bali János vezényletével reneszánsz zenei koncertet ad. 

A kastély jelenleg is zajló, nagyszabású felújítási munkálatai 2009 szeptemberében kezdődtek, az Európai Unió támogatásával az Esterházy-kastély és környéke visszanyeri eredeti pompáját. A beruházás első ütemének eredményeként megújult a kastély homlokzata és díszudvara, díszes belső lépcsőháza, a kivételes szépségű Sala Terrana és a nyári ebédlő, az emeleti dísztermek, valamint elkészült a bábszínházi épület új tetőszerkezete is. Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indult a kastély felújításának második üteme: megújult a kastély melletti gránátos házak homlokzata és a főépület két világítóudvara is. 

A fejlesztés részeként restaurálják a Magyarországon egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, valamint a kastély fogadóterét, továbbá befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását. Az Esterházy-kastély rózsakertjének helyreállítását már idén elkezdi a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.