Kiállítás a fotópályázat anyagaiból

A Művészetek Palotájában feltárul a Látóhatár

Kiállítás nyílt csütörtök este a főiskolások és egyetemisták számára kiírt, Látóhatár című fotópályázat alkotásaiból a Művészetek Palotájában.

2012.06.07 19:41MTI

A Müpa által meghirdetett kezdeményezés célja az volt, hogy bevonja ezt a nemzedéket is a kultúráról folyó párbeszédbe. A pályázók feladata a kultúra és társadalom kapcsolatának és kölcsönhatásainak bemutatása volt. A három legjobbnak ítélt pályamunka beküldője - Rádi Péter, Thurzó Réka Hajnalka és Szép Ferenc - a Fuji jóvoltából értékes fényképezőgépeket vehetett át Káel Csabától, a Művészetek Palotája vezérigazgatójától. A június 30-ig megtekinthető kiállítást a zsűri tagja, Réz András filmesztéta nyitotta meg. A zsűri elnöke Korniss Péter, Kossuth- és Pulitzer-díjas fotográfus, fotóriporter volt, tagjai: Réz András filmesztéta, reklámszakember, 

Lajos Tamás operatőr, a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem oktatója, Kovács Ágnes, a Művészetek Palotája értékesítési és marketingigazgatója, valamint Kovács Krisztián, a Művészetek Palotája video-főszerkesztője. Rádi Péter, az első díjat nyert, Időtükör című kép készítője az ember és kultúra kapcsolatának szimbolikus ábrázolására törekedett. "A kultúrát nagy, önmagukból kifordult terek jelképezik; a fel-feltűnő kis emberek feladata, hogy mindezt befogadják és értelmezzék." A zsűri értékelése szerint a fiatal alkotó kézzelfoghatóan láttat egyszerre múltat és jövőt, a művészetekkel való találkozás helyszínét és az azt befogadó közönséget. 

A kép mind mondanivalóját, mind a megvalósítást tekintve a legkiemelkedőbb pályamunka. A második helyezett Thurzó Réka Hajnalka A legkisebbeknek is című fotója a Müpa gyermekprogramjaira hívja fel a figyelmet, az egyik legintimebb emberi kapcsolaton - édesanya és kisgyermek kapcsolatán - keresztül ábrázolja a témát. A harmadik helyezett Szép Ferenc Piano című képén megjelenő lépcsőház már sok fotóművészt megihletett, és ezúttal is népszerű témának bizonyult. Az online közönségszavazás nyertese Pribil Ádám Tűzlépcső című munkája. A Művészetek Palotája hagyományt kíván teremteni az évad tematikájához aktuálisan kapcsolódó fotópályázataival.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.