Barokktól a dzsesszig

Koncert a Szent István-bazilikában

Kertesi Ingrid operaénekesnő és Zsédenyi Adrienn (Zséda) jövő szerdai koncertjén olyan művek hangzanak el a Szent István-bazilikában, amelyek jól illenek a szakrális térbe, de elég népszerűek és friss élménnyel szolgálnak a hallgatónak. Saint-Saëns ritkán hallható Ave Mariáját például duettben énekli Kertesi Ingrid és Zséda.

2012.05.23 14:30MTI

Az esten Andreas Magony lírai tenor, Teleki Miklós orgonaművész és Kovács György trombitaművész működik közre. A koncertet beharangozó sajtótájékoztatón Kertesi Ingrid elmondta, hogy a barokk szerzők munkássága és a dalirodalom pályája kezdete óta közel áll hozzá. Így a programjából nem maradhat ki Händel Sámson című oratóriumának áriája, de megszólaltatja Mozart Exsultate, jubilate című motettájának egy részletét, és Saint-Saëns szóló Ave Mariáját is.

"Szívesen hallgatok dzsesszt és gospellt, spirituálékat. Mivel koloratúr szoprán vagyok, úgy hittem, hogy a spirituálé egyáltalán nem való nekem. Azonban meghallgattam a virtuóz amerikai koloratúr szoprán, Kathleen Battle néhány felvételét, és ez felbátorított: talán megpróbálkozom ezzel is, ha a bazilika hozzájárul."

Zsédenyi Adrienne elárulta, hegedű tanulmányai klasszikus zenei múltat kölcsönöznek számára, a karácsonyi időszakban nem egyszer kérték, hogy énekelje például Schubert Ave Mariáját, amely az ismert művek közé tartozik. Ezt és Gounod alkotását is előadja a szerdai koncerten, de tervez spirituálét is énekelni.

Teleki Miklós orgonaművész úgy vélte, hogy az orgonaszámok fogják össze a műsor keretét. Nehéz feladatot kapott: a szentélynél lévő digitális orgonán és a karzaton, a bazilika közelmúltban felújított nagy orgonáján is játszania kell. Bach egyik nagyon ünnepélyes, 541-es jegyzékszámú prelúdiumát természetesen a karzaton játssza, Mozart nagy f-moll fantáziáját az orgonairodalom egyik legfontosabb alkotásának tartja, ezt is megszólaltatja.

Andreas Magony lírai tenor ugyancsak egy ritkán hallható Ave Mariát énekel, Mascagni művét. A koncert ötlete is az övé, kitért rá, hogy a műsor és az énekesnők iránt széles közönség érdeklődik, elképzelhető, hogy később más helyszínen, például a pécsi székesegyházban is megismétlik a programot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.