Kortársai és az új nemzedék is fellép

Illés Lajos emlékére koncertezik a hazai sztárvilág krémje

Emlékkoncertet rendeznek szeptember 22-én az öt évvel ezelőtt elhunyt Illés Lajos tiszteletére a Papp László Budapest Sportarénában; a legendás Illés-együttes egykori alapítója, névadója, zongoristája, dalszerzője idén lenne 70 éves.

2012.05.15 16:29MTI

"A koncert egyik fő célja bemutatni, hogy Illés Lajos életműve és élettörténete szorosan összetartozik a határainkon túl élő magyarsággal, az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai fiatalsággal, művészekkel, illetve az értük, velük végzett művészeti, kulturális tevékenységével" - fogalmazott Makkai Lilla, Illés Lajos özvegye, nyugalmazott református lelkész az MTI-nek.

A fellépők között lesz Varga Miklós, Homonyik Sándor, Szvorák Kati, Tolcsvay Béla, Kalapács József, Horváth Charlie, a Bergendy fivérek, Benkó Sándor, Demjén Ferenc, Fenyő Miklós, Szabó Előd, a Role zenekar, Takács Nikolas és lesznek meglepetésvendégek is.

A koncert fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Tőkés László korábbi református püspök, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A két és fél órásra tervezett műsorban a klasszikus Illés-együttes idején született Illés Lajos-szerzemények (Oh, kisleány, Tudod-e, te kislány, Jelbeszéd, Szemétdomb, Lehetett volna, Kenyér és vér, Miért hagytuk, hogy így legyen, Élünk és meghalunk) és a Koncz Zsuzsának írt dalok (Valaki kell, hogy szeressen, Ma végre jó a kedvem, Amikor, Szentiván, Valahol egy lány, Elszállt a nyár, Volt egyszer egy lány, Mondd el, ha kell, Kis herceg) mellett elhangzanak számok az 1973 utáni Illés zenekar időszakából, az 1988-ban megjelent Kicsit keserű című szerzői albumról, a Magyar Ének című énekelt versekből, illetve a Velünk az Isten című oratorikus művéből is.

A koncert rendezője Szekeres Csaba, a szeptember 22-i estről dupla DVD fog megjeleni, amelyen egy dokumentumfilm is lesz Illés Lajosról. Más elfoglaltságai miatt nem lesz ott az emlékkoncerten Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs sem.

Illés Lajos 2005-ben (Fotó: MTI)


Az Illés együttes 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1965 és 1973 között, a Szörényi testvérekkel és Bródy Jánossal élte, amikor a Metró és az Omega mellett a legnépszerűbb hazai beatzenekar volt. Az együttes 1981-ben újra színpadra lépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben - szintén a Népstadionban - a Metróval és az Omegával, az utolsó fellépések pedig 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán dobos halála után Csíkszeredán, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján.

Illés Lajos írt filmzenéket, musicalt, újjáalakított zenekarával a Hogyha egyszer című dallal 1977-ben megnyerte a Metronóm Fesztivált. Élete utolsó két évtizedében a református egyház kántora volt, oratorikus rock-istentiszteletet is írt Velünk az Isten címmel (1991).

1994 és 1996 között komponálta a Magyar Éneket, az énekelt magyar versekre írt háromrészes album több darabját Erdélyben írta. A Magyar Éneket több mint kétszáz előadáson mutatták be közönség előtt. "Ezekben a zenékben ősi magyar dallamok és a protestáns egyházi zene ötvözete szólal meg. A Szvorák Kati énekével 1997-ben kiadott népdalátiratai, a Válaszúton című album is mutatja, milyen fontos volt számára a magyar népzenei örökség" - mondta özvegye, Makkai Lilla korábban az MTI-nek.

Utolsó éveiben szerzett rockoperát (Betlehem csillaga - 2000), és elkészült kórusmű-trilógiája első két részével (Magyar Te Deum - 2003, Karácsonyi Te Deum - 2005) is.

Illés Lajos 2007. január 29-én hunyt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.