Földbesüllyesztett

Bemutatták Aj Vej-vej Serpentine-pavilonjának terveit

Nyilvánosságra hozták a londoni Kensington Gardensben álló Serpentine Gallery Aj Vej-vej kínai máskéntgondolkodó művész által tervezett idei nyári kerti pavilonjának terveit.

2012.05.13 12:04MTI

Az intézmény 2000 óta minden évben egy-egy híres építészt kér fel a nyári pavilonjának megtervezésére. Az idei, vagyis a 12. pavilon különlegessége, hogy a 2008-as Pekingi olimpiai játékok számára tervezett Madárfészek után Aj Vej-vej kínai máskéntgondolkodó művész ismét a svájci Herzog & de Meuron építészeti irodával dolgozik együtt. A tervezők jelenleg Skype-on keresztül tartják egymással a kapcsolatot, mert a művészi- és szólásszabadság szimbólumává vált Aj Vej-vejt a kínai hatóságok adóelkerüléssel vádolják, ezért nem hagyhatja el az országot.

A földbesüllyesztett új pavilon június 1-jétől négy és fél hónapon keresztül fogadja a látogatókat. Az épület részét képező kör alakú, parafa burkolatú ülőrész alapját a korábbi 11 pavilon - régészeti ásatást idéző módszerrel - felszínre került alapzatai és maradványai képezik. A tervezőcsapat közleménye szerint a régi alapzatok "szabásmintára emlékeztető, kusza vonalak dzsungelére hasonlítottak".

"A pavilon alakja gyakorlatilag a szerencsés véletlen műve. A tervek háromdimenziós mása lenyűgöző látványt nyújt, és tökéletes helyszínként fog szolgálni ahhoz, hogy a látogatók leüljenek, álldogáljanak, megpihenjenek, vagy csupán gyönyörködjenek a látványban" - idézte a tervezőket a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldala (www.bbc.co.uk).

Az épület tetejéül szolgáló, lemez formájú fedél összegyűjti az esővizet és visszatükrözi az égboltot, de teljesen ki lehet szárítani és táncparkettnek, vagy a park fölött lebegő terasznak is lehet használni. A pavilon a londoni nyári olimpiához kapcsolódó nagyszabású kulturális seregszemle, a London 2012 Fesztivál részét képezi.

Az épületet már meg is vásárolta a tehetős acélmágnás, Lakshmi Mittal, aki a The Sunday Times legutóbbi listája szerint jelenleg Nagy-Britannia leggazdagabb embere. Októberi elbontását követően a pavilon egyenesen az üzletember magángyűjteményébe kerül.

Az elmúlt 12 évben olyan nevek vettek részt a Serpentine Gallery kezdeményezésében, mint az iraki születésű, de Nagy-Britanniában élő és alkotó építész, Zaha Hadid, aki az első pavilont tervezte, a brazil Oscar Niemeyer és a galéria 2011-es nyári "rezidenciáját" megálmodó Peter Zumthor nemzetközileg elismert svájci építész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.