Már hivatalosan is

Szent lett Bingeni Hildegárd

Hivatalosan is szent lett Bingeni Hildegárd, a XII. századi híres misztikus és bencés rendi apátnő, a középkor egyik legjelentősebb női alakja, akinek szentté avatási eljárása az évszázadok során több ízben kudarcba fulladt.

2012.05.11 10:25MTI

Bingeni Hildegárd 1098-ban született, 1179-ben halt meg. Életét a katolikus hit terjesztésének szentelte, de emellett zenét szerzett, költeményeket és könyveket írt, utóbbiak többek közt a gyógyászattal foglalkoztak. Gyógyító ereje és isteni látomásai miatt messze földön ismerték, még Barbarossa Frigyes német-római császár is hozzá fordult tanácsért. Nagy ellenállás közepette is létre tudott hozni 1150-ben egy kolostort csak nőknek a Rajna-menti Bingenben.
   
Hildegárdot XVI. Benedek pápa rendelkezésére felvették a római katolikus szentek sorába, ezzel hivatalosan is szent lett - közölte a német püspöki konferencia csütörtökön Bonnban. A szentté avatás rendszerint ünnepi mise keretében történik, most azonban eltértek ettől.
   
Bingeni Hildegárd szentté avatása "fontos lépés az egész egyház számára" - fogalmazott közleményében Robert Zollitsch, a püspöki konferencia feje.
   
Hildegárd ügyében (Causa Hildegardis) az évszázadok során több ízben kudarcba fulladt a szentté avatás: hét kísérlet és öt pápa kellett ahhoz, hogy végül szent legyen.
   
A német születésű XVI. Benedek pápa nagy tisztelője Bingeni Hildegárdnak, a hírek szerint még az sem kizárt, hogy a pápa az "egyház doktorává" nyilvánítja majd, várhatóan ősszel. Ezt a címet a legjobb teológusoknak és a hit kiemelkedő tanúinak szokták adományozni. Mind a mai napig mindössze három olyan női szent van, aki különleges címet visel: Ávilai Szent Teréz, Sienai Szent Katalin és Lisieux-i Szent Teréz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.