Big Bang

Francia színház a Trafóban

Francia színház érkezik Budapestre: Philippe Quesne és a Vivarium Studio pénteken és szombaton lép fel Big Bang című előadásával a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

2012.05.09 05:59MTI

A pénteki előadás után Tompa Andrea színikritikus beszélget az alkotókkal - áll a Trafó MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
Mint írják, az Avignonban is sikereket arató, sajátos látványvilágú produkciókat létrehozó Philippe Quesne a francia színház egyik legizgalmasabb alakja. Big Bang című előadásában a Trafó színpadát két estén át víz fogja borítani, de a speciális látványvilág mellett okos humor és különleges színházi nyelv is jellemzi a produkciót.
   
"Ismét előkerülnek a parókák és szkafanderek, lesz itt zene, humor és egy magával ragadó evolúciós mese a planktonoktól a posztmodernig, miközben füstben és vízben úszik a teljes színpad" - olvasható az ajánlóban.
   
A produkció a Trafó Sőtmitöbb elnevezésű sorozata keretében érkezik Budapestre. Mint írják, ezzel az előadással a nemzetközi színházi világ egyik legfontosabb újítóját mutatják be ismét a magyarországi közönségnek, hiszen a csapat 2010-ben már járt Budapesten A sárkányok melankóliája című produkcióval.
   
Philippe Quesne 2003-ban alapította Vivarium Studio nevű társulatát, színészek, képzőművészek, táncosok, zenészek részvételével. Most érkező produkciójuk, a Big Bang olyan előadás, amelyben a résztvevők mindent megtesznek, hogy felrúgják a színházi hagyományokat, hogy a valóság és mű közötti átjárhatóságot megteremtsék. Képsorozat, amelyben egy kis csapatnyi túlélő az ősrobbanás után egy szigetre menekül és újraírja a történelmet kellemes jelenetekkel. Evolúciós elmélet röviden: zenés jelenetek, abszurd történetek, óriási díszletek.
   
"Sok időt töltünk együtt, kiállításokra járunk, filmeket nézünk, zenét hallgatunk… Többen a színpadtér kialakításában is részt vesznek. A próbák értelme éppen abban van, hogy csomó mindent kipróbálhatunk. Elég vegyes alapanyagokból dolgozunk: az irodalom, a társadalomtudományok, a képzőművészet, a film, a képregény mind-mind jelen van a munkáinkban. Az előadás pedig apró jelzésekből, utalásokból, a színészek gesztusjegyeiből és szóhasználatából alakul azzá, ami. A kompozíciót az ötletek és az egymásra hatások határozzák meg. A történet pedig időközben szépen lassan kialakul" - idézik Philippe Quesne szavait az előadás ismertetőjében.
   
A Jérome Bel januári fellépésével indult, Sőtmitöbb elnevezésű sorozatban a műfaji határokat átlépő, beskatulyázhatatlan, új nézőpontot kínáló, elgondolkodtató és sok szempontból aktuális előadásokat mutat be a Trafó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.