A pándi meggy és a kécskei rózsabarack

Két őshonos gyümölcs került bélyegre

Két őshonos gyümölcs, a pándi meggy és a kécskei rózsabarack látható a Magyar Posta bélyegsorozatának legújabb darabjain.

2012.05.08 21:31MTI

A csendéletet idéző grafikai kompozícióban megfogalmazott, 185 forint címletű bélyegen a pándi meggy, a 230 forintos címleten a kécskei rózsabarack látható. Az alkalmi boríték és bélyegző grafikáját további gyümölcskompozíciók díszítik - közölte a Magyar Posta Zrt. az MTI-vel.
   
A pándi meggy némely adatok szerint a Kárpát-medencében termesztett meggyfélék között létrejött fajtakör. A magyar meggy hírnevét e fajtakör alapozta meg. Ma már csak szelektált klónjai szaporíthatók, amelyek 1978-1979-ben kaptak állami elismerést. Érési idejük június harmadik dekádjára tehető, a gyümölcs átlagos átmérője 21-24 milliméter. Alakja kissé lapított gömb, héja közepes vastagságú, bordópiros. Középkemény húsa sötétpiros, íze jellegzetesen savanykás-édes, kellemesen harmonikus. Termesztési értékét különlegesen jó íze adja, amely keresetté teszi a hazai és a külföldi piacokon.
   
A kécskei rózsabarack az ókécskei szőlőkben, valószínűleg magról keletkezett. Először Nyújtó Ferenc írta le és szelektálta. Július második harmadában, néha annál valamivel később érik. Gyümölcse közepes vagy nagy, kissé lapított, visszás csepp alakú. Alapszíne világos okker-narancssárga, háti és napos oldala kárminnal bemosott. Húsa sötét narancssárga, magvaváló, rostos, amellett lédús. Íze édes, jó kajszi aromájú, a héjnál kissé savanykás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.