1989 óta a magyar piacon

Axel Springer német sajtómágnás 100 éve született

Száz éve, 1912. május 2-án született Axel Caesar Springer német sajtómágnás, az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb európai sajtóbirodalom megteremtője.

2012.05.02 07:01MTI

Hamburg közelében, Altonában született. A reálgimnázium után liberális beállítottságú apja lapjánál lett nyomdász, később egy sajtóügynökségnél gyakornokoskodott, majd az altonai helyi lapot szerkesztette annak 1941-es betiltásáig. 1941 nyarán egy amerikai filmeket vetítő moziban volt gépész, de miután Németország hadat üzent az Egyesült Államoknak, állása megszűnt. A nácikkal nem rokonszenvező Springer a katonai szolgálatot alkalmatlansága miatt elkerülte, a háború végéig irodalmi műveket publikált.

Karrierje a háború után ívelt magasra. A hallatlan üzleti érzékkel rendelkező Springer az angol megszálló hatóságok engedélyével könyvkiadót alapított, amely előbb naptárakat, majd rádiós műsorfüzetet adott ki, s ez utóbbi néhány év alatt milliós példányszámú családi képes újsággá terebélyesedett. 1948-ban, a pénzreform után a hamburgi szenátus engedélyével megindította a Hamburger Abendblatt című független lapot, s több magazint is piacra dobott.

Amikor 1952-ben az utcára került Springer Bild című bulvárlapja, új korszak kezdődött a német sajtó történetében. Az alig 10 pfennigért árult újság hatásvadász, rövid cikkekkel operált, s olvasótábora gyorsan milliósra duzzadt. (A Bild módszereit és szenzációhajhászását állította pellengérre Heinrich Böll Katharina Blum elvesztett tisztessége című regényében.) Kapcsolatainak köszönhetően Springer 1953-ban megvette a Die Welt kiadót a brit hatóságoktól, így sajtóbirodalmának egyik ékköveként komoly, tekintélyes napilappal is rendelkezett. Idővel több mint negyven napi- és hetilap gazdája lett bel- és külföldön, (rész)tulajdonosa volt mintegy száz újságnak, számos kereskedelmi televíziós állomásnak, s emellett könyvkiadói és nyomdái is voltak.

Springer a német konzervatív jobboldal megtestesítőjének számított, így az 1968-as diáktüntetések idején állandó félelemben élt és rendőri védelemre szorult - lapjai persze azt követelték, hogy az állam erőteljesen sújtson le a lázongó diákokra. Springer hevesen támadta a szociáldemokrata Willy Brandt kancellár keleti politikáját, az NDK szót lapjaiban csak idézőjelben lehetett leírni és demonstratív módon Hamburgból a megosztott Berlin nyugati felébe telepítette kiadóját. Ugyanakkor jelentős érdemeket szerzett a transzatlanti kapcsolatok erősítésében, a német-izraeli megbékélés előmozdításában. A szabadpiac elkötelezett híve volt és elutasította a politikai szélsőségeket, bármely oldalon bukkantak is azok fel.

A sajtómágnás ötször nősült, milliárdokat keresett, az általa kitűzött célokra milliókat adományozott. 1980-ban rendkívül megrázta örökösének kiszemelt fia elvesztése, és egyre inkább az asztrológia, a hitbéli kérdések felé fordult.

Az Axel Springer AG alapítójának 1985. szeptember 22-én Berlinben bekövetkezett halála után is töretlenül növekszik. Ma már 35 országban 240 újsággal és magazinnal, valamint 140 online kiadvánnyal van jelen, továbbá számos rádió és televízió van tulajdonában. Az Axel Springer kiadványai 1989 óta jelennek meg a magyar piacon, ahol jelenleg 110 nyomtatott kiadványa mellett 45 internetes oldalt is működtet. Több saját nyomdája, önálló fotóügynöksége, az egész tevékenységi területet átfogó informatikai, adatátviteli rendszere és saját lapterjesztő hálózata is van Magyarországon.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.