Európa egyik legmodernebb planetáriuma

Vasárnaptól fogadja a látogatókat a bakonybéli Pannon Csillagda

Vasárnaptól fogadja a látogatókat a Pannon Csillagda, Közép-Európa legkorszerűbb csillagászati élménycentruma, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park új bemutatóhelye Bakonybélben.

2012.04.28 21:37MTI

Kétezer évvel ezelőtt csillag jelezte a sorsfordító eseményt, mely gyökeresen megváltoztatta a világot - ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Bakonybél és a Dunántúl életében is sok szempontból új korszak kezdődik a Pannon Csillagdával, ami egyedülálló létesítmény - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A magyar vidék megfelelő vidékfejlesztési stratégiával és kellő támogatással csúcsteljesítményre képes, ezt igazolja a bakonybéli látogatóközpont, mely Európa egyik legmodernebb planetáriumával is büszkélkedik - folytatta a miniszter, aki biztos abban, hogy a látogató, aki bepillantást nyer az univerzum titkaiba, nagyobb felelősséget érez az élővilág iránt, jobban megbecsüli az életet és a Földet.

A föld szó nekünk, magyaroknak, egyszerre jelenti otthonunkat, a bolygót, szülőföldünket, a megélhetés forrását, a tájat, amelyben élünk és amit igyekszünk megőrizni - fejtette ki Fazekas Sándor hozzátéve: a Pannon Csillagdának óriási szerepe lesz a környezettudatos gondolkodásban, amire nagy szükség van, hiszen a már meglévő ökológiai problémák mellett egyre nagyobb gondot jelent a fényszennyezés és az űrszenny is.

Fazekas Sándor beszélt arról, hogy a természet csodáit ma a városi ember nem kapja meg, inkább lélekbúvárhoz jár és pirulákat szed; fontos, hogy a táj szépségében a városi ember is részesüljön. Célunk, hogy megerősödjön a magyar vidék, és a kisvárosok, falvak felvessék életminőségben a versenyt a nagyvárosokkal - szögezte le a miniszter, megjegyezve: ma olyan csúcstechnikával gazdagodott a vidék, amelyet a világ bármely nagyvárosa megirigyelhetne.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntőjében visszaemlékezett a betlehemi csillag megjelenésére: azóta, vagyis kétezer év alatt nem csökkent az univerzum megismerése iránti vágy, ennek történetét mutatja be a csillagdában látható kiállítás; ezen kívül 3D-s planetárium és világszínvonalú távcsőpark található a csillagdában - összegezte.

Bakonybél azon munkálkodik, hogy a szelíd turizmust meghonosítsa a településen; a sikert jelzi, hogy évi 30 ezer vendégéjszakát regisztrálnak a helyi szállásadók - mondta Baky György, Bakonybél független polgármestere. Mára eldőlt egy régi vita: inkább áldás, mint átok a nemzeti park jelenléte a településen - nyilvánította ki véleményét.

A Pannon Csillagdát Halmos Ábel perjel, a bakonybéli Szent Mauritius Monostor vezetője áldotta meg, majd Fazekas Sándor és Puskás Zoltán avatták fel.

A csillagdában csillagászattörténeti tárlat fogadja az érkezőket, amely a kezdeti, hajózásnál alkalmazott csillagászati navigációtól a távcsőfejlődésen át az űrkutatás csúcspontjainak számító Hold-utazásig és Mars-expedícióig vezeti a látogatót. A 400 négyzetméteres tárlat érdekessége az Opportunity marsjáró múzeumi minőségű mása; az eredeti 2004-től máig dolgozik a Marson. Itt látható a Namíbiában, Gibeon település mellett lehullott meteorit 22 kilogrammos darabja, és ki lehet próbálni egy F104-es vadászrepülőgép katapultülését; kiképzése alatt Neil Amstrong is ilyen gépen tanult.

A Pannon Csillagda SPITZ planetáriuma 54 személyes; négy műsorral várja az érdeklődőket.

Az obszervatóriumban egy állványon négy távcsövet helyeztek el, mivel ezek nemcsak tudományos, hanem szórakoztató célokat is szolgálnak; egyik közülük egy naptávcső, így az obszervatóriumot nappal is érdemes felkeresni.

A kutatási program szakmai vezetője Sárneczky Krisztián csillagász, aki az általa felfedezett egyik kisbolygót Bakonybélről nevezte el. A mostani elképzelések szerint szupernóvákat keresnek majd.

Somlai Szilárd, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság oktatási szakreferense az MTI-nek korábban elmondta: nyolcszáz négyzetméter alapterületű objektum nettó 421 millió forintból épült meg, európai uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv keretében és a vidékfejlesztési minisztérium 63 millió forintos önrészével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.