Mesekönyveit dedikálja a népszerű előadóművésznő

Nagy Natália "a Planetárium műsorán"

Nagy Natália mesekönyveit dedikálja a Budapesti Planetárium gyermekelőadásainak szüneteiben.

2009.04.13 09:18ma.hu

Újabban gyakran feltűnik a „Planetárium műsorán”, pontosabban fogalmazva, mesekönyveit dedikálja a Budapesti Planetárium gyermekelőadásainak szüneteiben. Honnan jött az ötlet, hogy éppen ott találkozzon ifjú és kevésbé ifjú közönségével?

Már korábban dedikáltam a könyveimet különböző rendezvényeken, fesztiválokon, nyaranta strandokon. Az első mesekönyvem témája adta az ötletet, hogy a Planetáriumot is megkeressük az ötlettel. Lorencz Kinga, a Planetárium igazgatónője lelkesen fogadta a kezdeményezést, így hétvégenként ott is helyet kaptam. Jól esik, hogy nagy az érdeklődés, és persze örülök a visszajelzéseknek is.

Arról is hallani, hogy meséjéből, elsősorban A Nap születésnapjából gyakran adnak elő iskolákban, óvodákban. A dedikálások alkalmával Ön is találkozik olyanokkal, akik az ilyen előadásokban részt vettek, egyáltalán eljut Önhöz a híre, hogy mennyire népszerűek a mesekönyvei, vagy e tekintetben csak az eladási mutatókra támaszkodhat?

Ezek a dedikálások arra is jók, hogy személyesen találkozom az olvasókkal, és visszajelzéseket is kapok. Természetesen nagyon örülök, amikor többen azzal jönnek oda, hogy szavalóversenyen vettek részt a mesémből vett részletekkel, némelyikük még nyert is vele. A Gödöllői Waldorf iskolába meghívást is kaptam, ahol a hatodikosok adták elő A Nap születésnapját, nagyon ügyesen, mókás jelmezekben.

A szülők jókat derültek, úgyhogy nagy sikerük volt. Azóta már több helyről hallottam, hogy más iskolákban is színpadra vitték. Kellemes érzés, amikor azt kérdezik a gyerekek, hogy mikor olvashatják a következő mesémet, és miről fog szólni. Ez azért eléggé inspirál. Na meg jókora felelősség is.

Dedikálás közben


Mint mondja, igen gyakran van lehetősége közvetlen kapcsolatba kerülni a legfiatalabb generációval. Ön mit tapasztal, hogyan állnak a könyvekhez, az olvasáshoz a mai óvodások, kisiskolások?

A gyerekek többsége nagyon nyitott, érdeklődő. Mikor pár mondatban bemutatom a könyveim, figyelmesen hallgatják. Akkor van baj, amikor a szülő rángatja el a gyereket. Szerencsére ilyesmi ritkán fordul elő, és többnyire inkább az történik, hogy a szülő is ott ragad, de az ideális nyilván az lenne, ha a szülők alapból is kíváncsiak lennének. Még akkor is, ha történetesen éppen nem tudják megvenni a könyvet. Nagyon tanulságos látni, hogy hogyan hallgatja egy olyan kisgyerek a mesét, aki mellett az anyuka vagy az apuka maga is érdeklődő, és egy olyan, ahol a szülők sem figyelnek.

Közeledik a nyár, és ilyenkor a szülők egyre inkább a strandok felé terelgetik csemetéiket. Minden bizonnyal Ön sem a Planetáriumban lesz megtalálható ebben az időszakban. De ha nem ott, akkor hol találkozhatnak Önnel olvasói, a gyerekek?

Reményeim szerint újra a Gyulai Várfürdőben, a hajdúszoboszlói és a balatonalmádi strandon dedikálok, ahogyan az elmúlt két nyáron is tettem. Mókás találkozni azokkal a kisbabákkal, akiknek az előző évben még úgy dedikáltam, hogy az édesanyjuk pocakjában lébecoltak. De jónéhány gyereket már személyesen is megismerek, hisz lassan évente találkozunk. Mondhatni együtt nyaralunk.

Nagy Natália


Tervez-e újabb könyveket, és mennyire cél az Önnél, hogy kizárólag a legkisebbeket szólítsa meg, avagy számíthatunk-e Öntől felnőtteknek szóló munkákra is?

Elsősorban mesekönyvekre vannak ötleteim, de ez nem zárja ki azt, hogy azon akár a felnőttek is szórakozhatnak. Egy középiskolásoknak, felnőtteknek szóló válogatást készítettem Vincze Attilával, Zsenik egymásról címmel, melyben költők, írók, tudósok egymásról fogalmazott véleményeit gyűjtöttük egybe. Izgalmas háttéranyag lehet az irodalom szerelmeseinek.

Egy gyerekműsor ötletét régóta dédelgetem, de még mindig nem tudom, mikor rukkolok elő vele. A közeljövőben tovább bővítem a hangoskönyveim sorát. Eddig az Égigérő fű, A két Lotti című kisregényeket valamint Kosztolányi Dezső Zsivajgó természet című írásából olvastam fel. Májusban Nemere István, Karinthy műveiből viszünk lemezre néhányat.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.