Folynak a tárgyalások az UNESCO-val

Bekerülhet "A világ emlékezetébe" a montreux-i dzsesszfesztivál archívuma

A Montreux-i Dzsesszfesztivál szeretné, ha az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) felvenné A világ emlékezete programba a svájci zenei fesztivál archívumát.

2012.04.20 08:06MTI

Claude Nobs fesztiválalapító szerint folynak a tárgyalások a világszervezettel, és jó az esélye a megegyezésnek.
   
A rangos fesztivál archívuma 4000 együttes 5000 órányi koncertjét őrzi 10 000 hangszalagon; az egyedülálló zenei dokumentumoknak jelenleg zajlik a digitalizálása a Lausanne-i Műszaki Főiskolán (EFPL), a munka harmadával már végeztek is.
   
Annyi már bizonyos, hogy a jövőben az UNESCO védnöksége alatt minden év április 30-án megtartják a dzsessz világnapját. Montreux-i értesülések szerint az Egyesült Államok kezdeményezte a dzsessz, mint zenei műfaj teljes jogú elismerését és népszerűsítését. Kapóra jött, hogy ezzel egyidejűleg az UNESCO projekteket indított a világ audiovizuális örökségének megőrzésére.
   
A montreux-i fesztivál júniusra vár választ az UNESCO-tól az ajánlatra. A digitalizálásért felelős Thierry Ansallem szerint A világ emlékezete cím nagy elismerést jelentene, pénzt nem is várnak mellé.
   
A világ emlékezete program 1992-ben indult és célja a tagországokban fellelhető, egyetemes értékkel bíró ritka és veszélyeztetett, írott vagy audiovizuális dokumentumok, gyűjtemények azonosítása, megőrzése és a széles körű megismertetése A világ emlékezete listán.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.