Ivan Nagel nyolcvan éves volt

Elhunyt a német színház magyar születésű "szürke eminenciása"

Elhunyt 80 évesen Ivan Nagel, a német színház magyar születésű "szürke eminenciása", aki többek közt olyan színészek pályáját indította el, mint Barbara Sukowa.

2012.04.10 14:10MTI

A magyar születésű Nagel hétfőn halt meg - közölte kiadója, a Suhrkamp kedden. A színházi szakember többek közt a hamburgi Deutsches Schauspielhaus és a stuttgarti Württembergisches Staatsschauspiel intendánsaként ért el szép sikereket, többek közt olyan rendezőknek és színészeknek adva lehetőséget, mint Rudolf Noelte, Claus Peymann, Peter Zadek vagy épp Ute Lemper.
   
1998-ban egy évig vezette a Salzburgi Ünnepi Játékok prózai programjait, a tisztségben eltöltött rövid idő ellenére maradandó nyomokat hagyott hátra.
   
Ivan Nagel az utóbbi időben az előadóművészetek történetének és az esztétikájának professzoraként tevékenykedett a berlini művészeti egyetemen. Több könyvet írt, ezek egyike például Mozart operáiról szólt függetlenség és könyörület alcímmel. Kötete jelent meg Goya munkásságáról is.
   
Eredeti nevén Nágel Iván Budapesten született 1931-ben zsidó családban. A háború idején - 1944-ben - bujkálásra kényszerült, később a kommunista rendszer "burzsoá" származása miatt megtagadta tőle a továbbtanulás lehetőségét, ezért családjával 1948-ban elhagyta Magyarországot és Svájcba ment. Párizsban, majd Zürichben és Frankfurtban tanult, utóbbi városban Theodor Adorno alatt filozófiát.
   
Tanulmányai végeztével kezdett színikritikusként dolgozni Münchenben, később a müncheni Kammerspiele drámaigazgatója lett. 1981-ben megalapította A világ színházai ünnepi játékokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.