Sértő és felháborító?

Obszcén Picasso kiállítás - az egyház kiakadt

Bezáratták a novoszibirszki történeti múzeum kiállítását, mert azon helyett kapott Picasso néhány erotikus rézkarca.

2012.04.08 12:30ma.hu

Az Orosz Ortodox Egyház felháborodott a Picasso rézkarcok miatt Szibériában: a vallási vezetők becsukatták a túlfűtött erotika végett a Novoszibirszkben található múzeum tárlatát. Az érvek között szerepelt az, hogy Moszkva mellett a "világ nagy része" nem mutatta be a kényes műveket, noha rengeteg városban láthatta a nagyközönség a kritizált képeket. Végül azzal sikerült lakatot tenni a bejárati ajtóra, hogy nem látták el korhatár-megjelöléssel, a kiállítást 18 év alattiak is látogathatják, és a helyi tévében is reklámozzák.

Oroszországban elsőként próbálták meg kiállítani Picasso 1968-ban hét hónap alatt készült 347 darabból álló metszetsorozatából nagyjából 100 darabot. Ezt nem sokkal halála előtt készítette - és prosztataműtétje után - szinte az utolsó, kézzel aláírt rézkarcok voltak. Képeinek leplezetlen erotikája egyeseket vonzott, másokat taszított, de Picasso ekkor már túl volt azon, hogy bárki véleményére adott volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.