Gigatárlat

Picasso Sanghajba költözik

Nagyszabású Picasso-kiállítás nyílik hétfő este Sanghajban, a művek többsége első alkalommal mutatkozik be a kínai közönség előtt.

2011.10.17 18:55MTI

Óriási várakozás előzi meg Kína eddigi legnagyobb Picasso-kiállítását, a nagyszabású tárlaton 62 alkotás - 48 olajfestmény, 7 szobor és 7 nyomat -, valamint több mint 50 fotó lesz látható. Az anyag végig követi Picasso munkásságát, így a művész kék- és rózsaszín-korszakát, valamint kubista munkáit.

A műkedvelő kínai közönség a festőművész leghíresebb alkotásaival is megismerkedhet, így látható például a sanghaji tárlaton Az álom, az Ülő nő vörös fotelben és az Avignoni kisasszonyok. Emellett Picasso utolsó alkotása, a Vasárnap is helyet kap a 2012 január közepéig tartó kiállításon. Az esemény kiemelt jellegét jelzi a helyszín is: a munkák a 2010-es világkiállítás Kína-pavilonjában lesznek megtekinthetők.

"Régóta szerettünk volna Kínában kiállítást rendezni" - mondta a megnyitó előtt a párizsi Picasso Múzeum igazgatója. "A mostani kiváló alkalom arra, hogy Picasso munkásságát a kínai közönség két-három generációjával is megismertessük" - tette hozzá Anne Baldassari. Picasso munkái első alkalommal 1983-ban mutatkoztak be Kínában, a 25 darabból álló tárlatot az akkori francia elnök Francois Mitterrand nyitotta meg Pekingben.

A rendezők a három hónapig tartó tárlaton több tízezer látogatóra és 36 millió eurós (mintegy 10,5 milliárd forintos) bevételre számítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.