Dürer mezei nyula a húsvét egyik jelképe lett

Ötszáz éves a csokinyuszik anyja

A napokban mindent újra elborít, levelezőlapokon, szalvétákon tűnik fel, a gyerekek pedig csokoládé formájában vágynak rá: a nyúlra, amely Albrecht Dürer híres festménye, a több mint ötszáz éve készült Feldhase nyomán lett a húsvét egyik jelképe.

2012.04.07 08:48MTI

A világon minden bizonnyal nincs olyan állatábrázolás, amelyet többször reprodukáltak volna, mint Dürer mezei nyulát. Az eredeti akvarell a bécsi Albertina falait díszíti. "Ez a legismertebb mű, amelyet őrzünk" - mondta Maria Luise Sternath, a neves intézmény főkurátora, Dürer-szakértő, aki szerint korábban a német művész Betende Hände (Imádkozó kezek) című alkotása birtokolta ezt a címet. Az utóbbi 20-30 évben azonban változás állt be, a nyúl leszorította a kezeket a trónról.
   
A Feldhase művészettörténeti szempontok szerint azért jelentős, mert csak a nyulat látni a képen, semmi mást. "Addig az állatábrázolásokat vallási képekbe csomagolták. Aztán jött ez a nyúl, önmagában - fogalmazott Angela Wenzel német szakértő. - Dürer mezei nyula egyszerűen csak egy nyúl."
   
A festményen nem látszik a kora, manapság is ugyanígy megfesthetnék. Újdonság volt az is, hogy Dürer nem egy nagy, erős állatot választott művének témájául. A festő a hétköznapi dolgokba engedett bepillantást, e téren az elsők között volt.
   
Mendemondák szerint Dürer egy 1502-es nyári árvízben mentette meg a jószágot a fulladástól, és hazavitte nürnbergi műtermébe. Ha valaki alaposan megvizsgálja a képet, láthatja, hogy a nyúl szemében egy ablak tükröződik, talán épp az alkotó műtermének az ablaka. Mindez azt támasztaná alá, hogy a nyúl a festő "modellje" volt, meghatározott példány, nem pedig Dürer képzeletében élő darab.
   
A festmény manapság alkotója népszerűségének is köszönheti sikerét, de szakértők szerint közrejátszik az is, hogy a nyúl kedves állat, amelyet mindenki szeret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.