A nagyszombat a keresztény közösségekben

Közeledik a feltámadás pillanata

Nagyszombaton Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkednek a keresztény közösségekben, este pedig országszerte körmenetek indulnak a katolikus templomokból. A keresztény világ másnap, húsvét vasárnapján ünnepli Krisztus feltámadását.

2012.04.07 08:10MTI

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodájának összegzése szerint a húsvéti vigília szertartását szombat este, többnyire sötétedés után mutatják be. A legtöbb helyen ahhoz kapcsolódóan, másutt húsvétvasárnap, a reggeli szentmise keretében tartják a feltámadási körmenetet, amelyen a hívők bizonyságát adják hitüknek és örömüknek.
   
Mint írták, a vigília szertartása négy, jól elkülönülő lényegi részből áll: a fény liturgiájából, az igeliturgiából, a vízszentelésből és az áldozati liturgiából. A jelenlegi liturgikus rend igen ősi gyökerű, a IV. századra vezethető vissza.
   
A fény liturgiája fényköszöntő rítussal kezdődik, amely az ókori lámpagyújtás ősi szertartásából ered. A tűzszentelés a pogány tavaszi tüzek ellensúlyozására alakult ki a Frank Birodalomban, Róma a XII. században vette át a szokást. A bevonulási körmenet is ebben az időben vált általánossá. A vigíliában ezután a húsvéti gyertya kerül a szertartás középpontjába: a gyertya meggyújtása Krisztust, a "világ Világosságát" idézi fel.
   
Nagyszombat este a feltámadás örömét kifejezve újra megszólalnak a katolikus templomokban a harangok, az orgona és a csengők. Az olvasmányok és az evangélium elhangzása után a keresztkútnál vizet szentel a pap, közben a mindenszentek litániáját imádkozza a hívekkel.
   
Ha vannak felnőtt keresztelendők, ekkor kapják meg a beavató szentségeket (a keresztelés mellett a bérmálást és az elsőáldozást). Ha nincsenek, a közösség akkor is megújítja keresztségi fogadalmait: hitet tesz Isten mellett és ellene mond a sátán kísértésének. A vigília ünnepét az eucharisztia (oltáriszentség) ünnepélyes bemutatása koronázza meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.