Posztumusz taggá választja a rend

Európai borlovag lesz Joseph Haydn

A világ szombaton ünnepli Joseph Haydn születésének 280. évfordulóját, ebből az alkalomból az Európai Borlovagrend posztumusz elismerésben részesíti a zeneszerzőt, és Eisenstadtban ünnepélyesen felveszi tagjai közé.

2012.03.31 09:44MTI

Haydn 1732. május 31-én született az alsó-ausztriai Rohrauban. Évtizedeken át élt és dolgozott zeneszerzőként az Esterházyaknak Eisenstadtban (Kismarton).
   
Eisenstadti munkájának a hatása, valamint a tény, hogy a nemes bor gyakran szolgált számára inspirációul, indokolja, hogy kivételt tegyenek, és posztumusz felvegyék tagjaik közé és borlovagi címet adományozzanak a zeneszerzőnek - indokolta a felvételt Alfred Tombor-Tintera, a lovagrend magister generalisa.
   
A szombati ünnepség során az eisenstadti mauzóleumban felolvassák a latinul íródott adományozói levelet, majd az arany rendkeresztet elhelyezik Haydn szarkofágján. A levelet és a keresztet később Walter Reicher, a Joseph Haydn nemzetközi magánalapítvány intendánsa veszi át.
   
Reicher szerint Haydn életében is nagyon örült volna a lovagrendbe való felvételének, hiszen naponta mintegy öt liter bort fogyasztott. "Ez ma soknak hangzik, de szem előtt kell tartani, hogy akkoriban a víz többnyire piszkos, ihatatlan volt. Ráadásul Haydn teljes háztartása, még a szolgák is el voltak látva jó borral" - fejtette ki az intendáns.
   
A világhírű zeneszerző magyar borok iránti szeretetéről is vannak feljegyzések: késői éveiben Haydn egyes források szerint egyenesen tokaji bort kéretett egészsége megőrzése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.