Bostonban mutatják be

Olvashatók Hemingway eddig ismeretlen levelei

Ernest Hemingway eddig ismeretlen levelei láthatóak szerdától a bostoni Kennedy Könyvtárban.

2012.03.29 21:29MTI

Az írások 1953 és 1960 között íródtak - az író 1961-ben vetett véget életének.

Hemingway leveleiben egy eddig rejtett, érzelmesebb oldaláról mutatkozik be. Barátjának, Gianfranco Ivancichnak például 1953 februárjában Kubából írt szomorú levelet, miután kénytelen volt elaltatni macskáját, melyet egy autó ütött el.

"Korábban kényszerűségből lőttem le embereket, de olyanokat nem, akiket tizenegy éven át ismertem és szerettem. Olyat sem, aki két törött lábbal dorombol mellettem" - írja Hemingway.

A két férfi 1949-ben, egy velencei hotelben találkozott és a két évtizednyi korkülönbség ellenére szoros barátságot kötöttek.

A Kennedy Könyvtár alapítványa novemberben vásárolta meg a leveleket az idős Ivancichtól. Susan Wrynn, a Hemingway Kollekció kurátora személyes találkozott az Olaszországban élő férfival.

A levelek az író érzékeny oldaláról árulkodnak, egy olyan férfiról, akinek van ideje, hogy apai módon oktassa fiatalabb barátját - mondta el Susan Beegel, a Hemingway Review című tudományos lap szerkesztője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.