Könyvajánló

Dr. Szabadi Béla: Bilincs és póráz - A Gyorskocsi utca

A szerző a jobboldali koalíciós kormány volt politikai államtitkára három és fél hónapot töltött előzetes letartóztatásban, a hírhedt Gyorskocsi utcában.

2008.05.04 12:00ma.hu

Mindenki láthatta a televízióban és az újságokban, ahogy Szabadit veszedelmes bűnözőként bilincsben (bilincsekben) és pórázon kihallgatásokra viszik. 

Hogy aztán szabadságától megfosztva főleg arról faggassák: kivel ivott két pohár pezsgőt, kinek telefonált és kinek a költségére Vietnamból? Mindez azért is szokatlan, mert 32 éve nem tartóztattak le kormánytagot. Szabadi naplószerű írásában főleg ezt az időszakot és a börtön világát tárja elénk, de szó esik a közelmúltról, az Orbán-kormány és a földművelésügy hétköznapjairól, utazásokról, tárgyalásokról, a Kisgazdapártról, a Fideszről és a távlatos múltról is, a párhuzamokról. 

Politikai ügyekről, börtönhelyszínekről, foglyokról. És mindehhez kapcsolódva az ún. Szabadi-ügyről, amiről bár sokat írtak, keveset tudunk. A könyv témája és helyszínei miatt borzongató izgalmakat tartogat az olvasó számára. 

Valós történetet olvashatnak csaknem 500 oldalon, ezúttal valódi szereplőkkel és szerepekkel. Egy nagyjából egyéves időszakról (2000 őszétől 2001 nyaráig), a pokolba vezető út állomásairól. Bár 2001-et hivatalosan megbecsült kormánytagként kezdtem, rövidesen felmentettek, sőt valósággal kidobtak, kiseprűztek hivatalomból. És nem érték be ennyivel, rám kényszerítenék az áldozat hálátlan szerepét. A könyvben szereplők sokasága tűnik fel: a kormányból, az agrártárcától, a parlamenti frakciókból, általában a politikából, valamint a médiából és a "háttéremberek" világából. Sokan szövik a hálót, vesznek részt a hálóvetésben, de az álcázásban is.“

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.