Csak egy kis keveredés

Az amcsiknak nem tetszik a lengyel Oskar

Ugyan kevesen kevernék össze az Oscar-díjat a lengyel népművészeti szövetség által kiosztott Oskar-díjjal, az amerikai filmakadémia mégse akar kavarodást, és azt követeli a lengyel szervezettől, hogy ne ezen a néven ossza ki díjait.

2012.02.21 09:09MTI

Waldemar Majcher, a népművészeti szövetség képviselője hétfőn úgy fogalmazott, hogy a vitát félreértés szülte. Mindazonáltal megkérdőjelezte a hollywoodi követelést. A lengyel szakember szerint az Oskar-díjat arról az Oskar Kolbergről, egy XIX. századi lengyel etnográfusról nevezték el, akinek mintegy 10 ezer népdal fűződik a nevéhez.

Lengyelországban még mindig nagy tisztelet övezi az 1890-ben elhunyt Kolberg emlékét.

Fennállásának eddigi tíz évében az Oskar-díj - egy fém plakett Jézus arcképének vésetével - művészekhez, múzeumokhoz és népművészeti fesztiválokhoz került, de egy ízben még egy kenyérünnepet is kitüntettek vele. Majcher a múlt héten levelet kapott az amerikai filmakadémiától, amelyben a szervezet tiltakozott az Oscar lengyeles írásmódja, az Oskar név használata ellen.

A levélben az amerikai szervezet egy ügyvédi irodán keresztül követeli, hogy a népművészeti szövetség hagyjon fel az Oskar név használatával, mert a filmakadémia levédette az Oscar "márkát" Lengyelországban is, mégpedig egy 2000-ben elfogadott törvény alapján.

A szó - legalábbis a beszédben - elválaszthatatlanul összefonódott az amerikai filmakadémia díjával - olvasható a levélben. A népművészeti szövetség jogászokkal egyeztetve készül megvédeni Oskar-díját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.