Talpalatnyi föld

Ásó, kapa, nagy kaland: lehet menni kertészkedni a Millenárisra

A Lecsós Kertben, a Millenárison indul el a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja, ahol bárki, aki részt vesz a kezdeményezésben pár négyzetméteres önálló parcellán termelhet zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényt, vagy akár kerti törpét is állíthat.

2012.02.07 12:15MTI

Bárki saját kertrészhez juthat, aki csatlakozik a programhoz és "földigényét" időben jelzi a szervezetnél a kozossegikertek@kek.org.hu e-mail címen - adta hírül közleményben a szervezet.

A kertműveléssel kapcsolatban a szervezőkhöz már eddig is számos technikai kérdés érkezett, ezért február 15-én 19 órától kerttervező gyűlést tartanak a Millenárison. A szervezet munkatársai kérik az érdeklődőket, hogy a gördülékeny programmegvalósítás miatt vegyenek részt a tájékoztatón.

A KÉK 2010 óta foglalkozik a világszerte sok évtizedes hagyományra visszatekintő community gardening, valamint az egyre népszerűbb urban gardening magyarországi meghonosításával. A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak.

A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett vegyszermentes friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat, emellett a környék mikroklímájának javulását idézi elő és kedvezően hat a városi hőszigetek csökkenésére is.

A központ célja, hogy mintakertek kialakításával és átfogó tudástár létrehozásával segítse a városi kertészkedés önszerveződő mozgalommá fejlődését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.