Kitüntette Frankfurt

John McLaughlin dzsesszgitáros megkapta

A hetvenéves, híres brit muzsikus a Frankfurti Zenei Vásárhoz kapcsolódó elismerés idei kitüntetettje. 15 ezer euró értékű díjat március 20-án, egy nappal a Frankfurti Zenei Vásár megnyitása előtt nyújtják át.

2012.01.23 20:29MTI

A zene minden műfaja és műformája iránti nyitottságáért ismerik el a John McLaughlint, Miles Davis, Paco de Lucia, Al Di Meola, Carlos Santana híres zenésztársát - jelentette be hétfőn a zsűri. A díj mindig azokat a muzsikusokat jutalmazza, akik a zenei stílusok értelmezésében, a zenetudomány és az oktatás terén nagy munkát végeztek és a zene népszerűsítéséért dolgoztak. 

Az első Frankfurti Zenei Díjat a McLaughlinhoz hasonlóan sokoldalú Gidon Kremer hegedűművész kapta 1982-ben. Elismerték többek között 1990-ben Chick Corea dzsesszzongoristát, 2005-ben Ligeti Györgyöt, 2007-ben Eötvös Pétert. Tavaly Anne Sofie von Otter volt a díjazott. McLaughlin karrierje a 60-as években kezdődött, kezdetben a brit blues nagyjaival, köztük Alexis Kornerrel, Georgie Fame-mel, Graham Bonddal játszott. Később csatlakozott a Tony Williams Lifetime formációjához. 

A 70-es években díjakkal jutalmazott albumot készített Miles Davisszel. A spiritualitás és az indiai zenei iránti odaadás indította előbb a Mahavishnu Orchestra majd a Shakti létrehozására. 1981-ben Paco de Luciával és Al Di Meolával trióban feljátszott két albuma rendkívüli sikereket ért el a lemezpiacon.
 
Játékára nagy hatást gyakorolt Django Reinhardt és Stéphane Grappelli zenéje. Emellett Barney Kessel, John Coltrane, Cannonball Adderly, Bartók Béla és Claude Debussy muzsikájának tanulmányozása vezette pályáján. Új formációjával, a Negyedik dimenzióval rendszeresen turnézik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.