A legtöbb jelölés

Teker a Bafta: A Némafilmes majdnem elvitt mindent

A némafilmes című francia film, Michel Hazanavicius rendező munkája kapta kedden a legtöbb jelölést a brit filmakadémia rangos elismerésére, a BAFTA-díjra.

2012.01.17 09:51MTI

Az óriási sikerrel vetített - legutóbb a Golden Globe-díjátadón is jutalmazott - fekete-fehér némafilm 12 kategóriában reménykedhet díjban. Tizenegy jelölést kapott a John le Carré kémregény-klasszikusából Thomas Alfredson rendezésében készült Suszter, szabó, baka, kém című film, amelynek főszereplői között van Gary Oldman és Colin Firth is. Előbbi - csakúgy mint A némafilmes főszereplője, Jean Dujardin - esélyes a legjobb férfi főszereplő díjára Brad Pitt (Pénzcsináló) és George Clooney (Utódok), valamint Michael Fassbender (Shame) mellett.

Mind A némafilmes, mind pedig a Suszter, szabó, baka, kém című alkotást jelölték a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerésre. Előbbi kategóriában szerepel még a George Clooney fémjelezte Utódok, a Drive, valamint A segítség.

A legjobb női főszereplő BAFTA-díjára jelölték A némafilmesből Berenice Bejo színésznőt, Meryl Streepet Margaret Thatcher megformálásáért, Michelle Williamst az Egy hét Marylinnel című filmben nyújtott alakításáért és Tilda Swintont a We Need to Talk About Kevin című alkotásból. Díjat kaphat Viola Davis, A segítség egyik főszereplője is. Több díjjal gazdagodhat az Egy hét Marylinnel, A Vaslady, valamint a We Need to Talk About Kevin című dráma. A legjobb idegen nyelvű film mezőnyében szerepel többek közt Pedro Almodóvar legutóbbi munkája, A bőr, amelyben élek, valamint a Nader és Simin: Egy elválás című iráni film.

A BAFTA-díjakat - Nagy-Britannia legrangosabb filmes elismerését - február 12-én adják át Londonban a királyi operaházban. Az elismerést sokan az Oscar-díj "barométereként" emlegetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.