Téli fesztivál Gödöllőn

Rengeteg szarvasgombánk van - nagyhatalom leszünk?

A szarvasgomba magyar nemzeti kincs: nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség.

2012.01.17 10:06ma.hu

Harmadik alkalommal rendezik meg a téli szarvasgomba ünnepet Gödöllőn. Idén január 29-én a gödöllői Művészetek Háza ad otthont vasárnapi családi és szakmai eseménynek.

A "fesztivál" szervezését a Gödöllői Szarvasgombász Egylet és  város önkormányzata, vállalta magára.

Az egész napos ünnep célja, hogy felélesszék a feledésbe merült szarvasgomba kultúráját, hiszen Magyarország még a XX. század elején is "szarvasgomba nagyhatalomnak" számított. Már csak azért is érdemes nagyobb figyelmet szentelni ennek a különleges gomba fajnak, mert Magyarországon jelenleg is 160 fajt tartanak nyilván belőle, amelyből 6- 8 alkalmas az emberi fogyasztásra.

A legízletesebb, francia társához hasonlító hazai téli szarvasgomba lesz az egyik főszereplője a vasárnapi ünnepségnek, de a többi szarvasgomba fajról is mindent meg lehet tudni, hiszen szakmai találkozónak is otthont a Művészetek Háza.

Aki szívesen találkozna magyar szarvasgombászokkal és kutyáikkal, kíváncsi arra, hogy kik és hogyan gyártják az ízletes alapanyagból készült termékeket, illetve aki érdeklődik e gomba ültetvényezésének kulisszatitkai iránt, annak feltétlenül ott a helye vasárnap Gödöllőn - családostul.

Az érdekes előadások mellett mennyei ízek fogadják majd a látogatókat, a legfinomabb szarvasgombás fogásokat mesterszakácsok készítik el. A csipegetés után a kisebbek a berendezett játszóházban műsorokkal, a nagyobbak egyebek mellett  vásári forgatagban múlathatják az időt.
Idén a szervezők lehetőséget nyújtanak a látogatóknak a kutyás keresés megismerésére sőt ültetvényezésre is.

A szervezők szeretnék bebizonyítani, hogy a szarvasgomba magyar nemzeti kincs: nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség.

Lehetőségeit tekintve Gödöllő alkalmas arra, hogy a magyar szarvasgombászat fővárosává váljék. Ezeket a gombás ételeket Ferenc József osztrák császár és magyar király is ismerte - kedvenc levese a szarvasgombás csicsókaleves volt -, de Mária Terézia királynő is szívesen használta fűszerként szárnyas ételekhez. Épp ideje, hogy a már-már elfeledett szarvasgomba-kultúra visszakerüljön méltó helyére, és ehhez a Gödöllőn élő és dolgozó szakembergárda nagy segítséget nyújt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.