Érosz az ételben

Osztriga? Pezsgő? Szarvasgomba? Étkek, amelyek növelik a szexuális energiát

Az igazi afrodiziákum maga az evés aktusa - érvel egy híres olasz szakács. Véleménye szerint az étvágy a jó lelkiállapotot fejezi ki, és ha az étkezésen jelen van a szeretett nő, máris megvan a megfelelő légkör.

2010.06.08 07:08MTI

Afrodita, Isabel Allende egyik regényalakja mondja, hogy az életében szerepet játszó férfiakra bőrük, csókjuk és illatuk alapján emlékezik, ugyanakkor mindnyájukat összekapcsolja valamelyik, együtt elfogyasztott étellel is. Vele együtt valóságos emberek is vallják, hogy vannak étkek, amelyek felgyújtják a vágyat, és növelik a szexuális energiát.

Osztriga? Pezsgő? Szarvasgomba? Ugyan! Éroszt a konyhában jobban elő lehet csalogatni egy tányér paradicsomos spagettivel vagy tengeri sünnel - hirdeti sok olasz séf. Való igaz, a mediterrán étrend többet tehet, mint a kaviár - erősítik meg az olasz andrológiai társaság orvosai is a La Repubblica olasz napilap szerint. Az igazi afrodiziákum maga az evés aktusa - érvel egy híres olasz szakács. Véleménye szerint az étvágy a jó lelkiállapotot fejezi ki, és ha az étkezésen jelen van a szeretett nő, máris megvan a megfelelő légkör.

Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyeket asszociálunk a szexszel, ki-ki a maga ízlése szerint. Az ő számára például hihetetlenül szexi a zeller illata. Egy másik mester a tavaszi gombák mellett teszi le a voksát. Lassú tűzön párolja őket és friss füvet, ánizst használ ízesítőül. Van, aki a polentát dicsőíti, mert olyan "nőies", amikor kiönti az ember, alkalmazkodik, felveszi a tányér formáját, és ha megfelelő állagú és hőmérsékletű, "akkor is enni kíván belőle az ember, ha már jóllakott".

Egy női séf a galambot, a fácánt tekinti igazi afrodiziákumnak, igaz, ezek a madarak az olasz néphit szerint igen intenzív szerelmi életet élnek. A gyümölcsök közül a cseresznyének és az epernek magaslik ki az ázsiója. A tudós doktorok szerint az étkek némelyikében valóban vannak olyan hormonok, amelyek pozitívan hatnak a szexualitásra. Ilyen az androsztendiol, amely jelen van a szarvasgombában, a feniletilamin, amely a sajtban és a csokoládéban rejtőzik.

A mustár aktivizálja a szexuális mirigyeket, a sáfrány stimulálja az erogén zónákat, a zeller hígítja a vért... Nagy a kínálat, lehet választani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.