Oda a Női Fej

Lenyúltak egy Picassót az athéni nemzeti képtárból

Értékes műtárgyakat - köztük egy Picasso-festményt - loptak el hétfőre virradóra az athéni nemzeti képtárból - közölte a görög rendőrség.

2012.01.09 18:39MTI

A nyomozás jelenlegi állása szerint jól előkészített akcióról van szó. A tettesek kihasználták azt, hogy a görög főváros szívében álló épület biztonsági őrizete kívánni valót hagyott maga után.

Az este folyamán a biztonsági őr figyelmét azzal terelték el, hogy egy ajtót többször kireteszeltek, s ezzel működésbe hozták a riasztóberendezést, de nem hatoltak be az épületbe. A biztonsági őr ellenőrizte a termeket, de embereket nem látott. A tettesek hajnalig vártak, és ekkor 7 perc alatt négy képet vágtak ki keretükből, majd a zsákmánnyal elmenekültek.

A képrablók elvitték Pablo Picasso 1939-ben készített Női fej című kubista stílusú olajfestményét. A nagy spanyol mester 1949-ben ajándékozta az 56-szor 40 centiméteres vásznat Görögországnak, ezzel méltatva a görög népnek a náci megszállók ellen tanúsított hősies ellenállását.

A tettesek magukkal vitték Piet Mondrian holland festő Malom című, 1905-ben készült alkotását. Egy másik Mondrian-alkotást az egyik rabló menekülés közben elveszített. A tolvajok ellopták Guglielmo Caccia XVII. században élt olasz művész egy vallási témájú rajzát is.

A galériát vasárnap átmenetileg bezárták, hogy bővítési és átalakítási munkákat végezzenek az épületen. Ennek során javítani akarják a képtári gyűjtemény őrzésének a hatékonyságát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.