Diáktüntetésből balhé

Könnygázt vetettek a görög rendőrök athéni tüntetők ellen

Könnygázt vetettek be a görög rendőrök az Athénban felvonuló fiatal tüntetők ellen, akik egy közel négy évtizeddel ezelőtti diáktüntetés évfordulója alkalmából csütörtökön az utcára vonulva tiltakoztak a szigorú gazdasági megszorító intézkedések ellen.

2011.11.17 17:52MTI

Ez az első nyilvános teszt az új görög egységkormány számára, amelynek az a feladata, hogy ratifikáltassa az adósságválság megoldását célzó megállapodást. Ez a feltétele annak, hogy az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósítsa a pénzügyi mentőöv újabb, 8 milliárd eurós részletét.

A mentőcsomag húsbavágó adóemelésekkel és kiadáscsökkentésekkel jár a görög lakosság és gazdaság számára. Görögországban az évenként megrendezett november 17-i athéni felvonulással arra emlékeznek, hogy 1973-ban ezen a napon diáklázadás robbant ki a katonai diktatúra (1967-1974) ellen, amelynek vezetői véresen elfojtották a felkelést.

A felvonulások gyakran adtak alkalmat az éppen hatalmon lévő görög kormány politikájával szembeni tiltakozásra.

A rendőrség szerint csütörtökön mintegy 15 ezren - a Reuters brit hírügynökség szerint több mint 30 ezren - vonultak az utcára Athénban, diákok, tanárok, baloldali radikális aktivisták és anarchisták, nyugdíjasok és munkások vegyesen. A felvonulók doboltak, s többek között azt skandálták, hogy "Kifelé az EU-val és az IMF-fel!" "A junta nem ért véget 1973-ban, lázadás az EU-IMF kormánya ellen" - hirdette egy transzparens. A rendfenntartók a tüntetés egy pontján összetűztek a felvonulókkal, és könnygázt lőttek ki rájuk. A görög parlamentben szerda este kapott bizalmat az új kormány.

Lukasz Papademosz miniszterelnök rámutatott: kormánya "titánokhoz méltó" feladatot vállalt, amely nem áll arányban szűkre szabott hivatali idejével, ezért "nem szabad túlzott várakozásokat táplálni" vele szemben.

A kabinet több vasat tart egyszerre a tűzben: tárgyal a bankokkal az adósságok részleges elengedéséről; keresztül kell vinnie a parlamenten a megszorításokkal teli jövő évi költségvetést; be kell indítania a szerkezeti reformokat; tárgyalásokat kell folytatnia Brüsszellel. Az előre hozott választások időpontját 2012. február 19-re tűzték ki, így Papademosz koalíciós kormányának bő három hónap áll a rendelkezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.