A háború és a számítástechnika története

Múzeum lesz az angol kódfejtők munkahelyéből

A brit kormány múzeummá alakítaná azt az épületet, amelyben a második világháború alatt angol kódfejtők dolgoztak: ezzel a háború és a számítástechnika-történet egy szeletét is meg lehetne óvni.

2012.01.08 18:26MTI

A kormány szóvivője bejelentette, örökségvédelem alá helyezte a Londontól északnyugatra fekvő Bletchley Parkban lévő C Blokk épületét, amelyben a második világháború alatt matematikusok és titkosírás-szakértők náci kódokat törtek fel.

A Bletchley Parkban lévő épület felújításához és múzeummá alakításához támogatókat és adományozókat keres az állam. Történészek úgy vélik, az épületben dolgozó szakértők munkája két évvel rövidítette le a második világháborút.

A fémből és betonból épített C Blokk épületében nagy sebességű adatfeldolgozó gépek segítették a brit kódfejtők munkáját a németek által a kódolásra használt Enigma berendezés működésének megfejtésében.

John Penrose örökségvédelemért felelős államtitkár úgy fogalmazott: "a C Blokkban született meg a modern információs technológia".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.