A borzalom keresett

Látogatói rekordot ért el az auschwitzi múzeum

Több mint 1,4 millióan érkeztek tavaly az egész világról, hogy megtekintsék az egykori német megsemmisítő tábort a lengyel kisváros mellett.

2012.01.07 20:11MTI

A múzeum adatai szerint 2011-ben elsősorban Lengyelországból érkeztek látogatók, de nagy számban képviseltette magát Nagy-Britannia, Olaszország, Izrael, Németország, Franciaország és az Egyesült Államok.

Különösen örvendetes a fiatalok magas száma a 65 évvel ezelőtt alapított múzeumban - mondta el Pawel Sawicki, az emlékhely szóvivője. Az elmúlt évben a korábbinál 150 ezerrel több, mintegy egymillió fiatal látogatott el Auschwitzba.

"Ezen a helyen omlott össze az európai civilizáció. Auschwitz az egész világon az európai zsidók ellen a második világháborúban elkövetett náci tömegmészárlás jelképe. A fiatalok számára az emlékezés helyének felkeresése nemcsak a történelemre, hanem az emlékezésből táplálkozó felelősségre tanít" - mondta el Piotr Cywinski, a múzeum igazgatója.

Auschwitz-Birkenau a legnagyobb náci megsemmisítő tábor volt, több mint 1,1 millió embert öltek ott meg, többségük a Németország által megszállt országokból elhurcolt zsidó volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.