Hitler Mein Kampfja mellett a helye?

Szélsőségesnek nyilváníttatták volna a Krisnások legszentebb szövegét

Az oroszországi Tomszkban működő kerületi bíróság szerdán elutasította a helyi ügyészségnek azt a kérését, hogy nyilvánítsa szélsőségesnek a Krista-tudatú hívők számára legszentebb vallási szöveget.

2011.12.28 16:21MTI

Az ügyészség szerint a Bhagavat-gitá a maga valóságában című műben - amely tartalmazza egyrészt a Bhagavat-gitát, a hindu vallás legszentebb könyvét, másrészt a Krisna-tudatúak mozgalmát megalapító Csaran Bhaktivédanta Szvámi Prabhupáda ahhoz írt kommentárjait - felfedezhetőek a vallási gyűlölet szításának, illetve egyes emberek faj, nemzetiség, nyelv, származás és valláshoz való viszony miatti hátrányos megkülönböztetésének a jelei. Ezért az ügyészség azt kérte, hogy a bíróság helyezze a Bhagavat-gitá a maga valóságában a Szélsőséges Alkotások Szövetségi Listájára, amely több mint ezer betiltott szöveget tartalmaz, köztük Adolf Hitler Mein Kampfját, valamint a Jehova Tanúi és a scientológiai mozgalmak által terjesztett szövegeket.
   
A bíróság mérlegelte a bekért szakértői véleményeket, s bár a három felkért szakértő közül kettő részben igazat adott az ügyészségnek, nem rendelt el további vizsgálatot, hanem elutasította a keresetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.