Andrzej Sobiepan odatette

Modern klasszikus: jóval korábban műélvezett a galéria falára

Andrzej Sobiepan művészhallgató nem akart évtizedeket várni arra, hogy munkája múzeumban legyen látható, saját kézbe vette az ügyet és kifüggesztette egyik festményét egy vezető lengyel galéria falára.

2012.01.04 18:46MTI

A wroclawi Nemzeti Múzeum illetékesei három nap elteltével vették észre, hogy oda nem való kép függ az egyik teremben.

A fiatal festőhallgatóval készült interjút szerdán sugározta a TVN24 nevű lengyel televíziós csatorna. A Wroclawi Képzőművészeti Akadémia hallgatója elmondta, hogy azt remélte, tette eredményeképpen a galériák több kiállítási helyet biztosítanak a fiatal művészeknek.

"Úgy döntöttem, nem várok harminc vagy negyven évet arra, hogy a munkáim megjelenjenek egy ilyen helyen. Itt és most akarom a hasznukat látni" - indokolta akcióját Sobiepan, akinek neve azt jelenti, "a maga ura".

Még december 10-én történt, hogy az ifjú művész a kortárs lengyel művészetet bemutató egyik teremben feltette a falra alkotását, amikor a teremőr éppen az ellenkező irányba figyelt. A festmény kicsi, fehér és zöld színekkel, de felhasznált hozzá sertésbőrt is, amely kókadt akácialevelet imitál.

Mariusz Hermansdorfer, a múzeum igazgatója elmondta, hogy az akció felfedett némi biztonsági rést, ugyanakkor a történteket "szellemes művészi happeningnek" minősítette.

A festmény a múzeumban maradt, ám a teremből a büfé falára költöztették át, vasárnap pedig eladásra kínálják Lengyelország legnagyobb jótékonysági árverésén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.