Sötét bűnök, politikai intrikák

Középkori sztárparádé: képernyőre költözik A katedrális

Sötét bűnök, szerelmes légyottok, politikai intrikák, mindez egy épülő templom árnyékában - lenyűgöző szereposztással elevenedik meg Ken Follett világhírű regénye, A katedrális.

2011.12.20 12:18ma.hu

Ken Follett világhírű regénye, a XII. századi Anglia hatalmi harcaiba kalauzoló A katedrális először 1989-ben jelent meg, népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 33 nyelvre fordították le és 14 millió példányban kelt el világszerte. A sikerlistákat évekig vezető bestseller valódi Follett remekmű, amely ötven éven keresztül követi a képzeletbeli Kingsbridge katedrális építését bemutatva ezzel a középkori Anglia főurait, nemességét és a köznépet.

A könyv hihetetlen izgalmakat tartogat, hiszen ármány és szerelem, a jó és rossz harca, a magánemberek szenvedése csakúgy életre kel lapjain, mint a korszakra jellemző politikai fordulatok és háborúk.

A szövevényes történetet kiváló producer csapat keltette életre egy nyolcrészes minisorozat formájában: a készítők között olyan neveket találunk, mint a Gladiátort jegyző Ridley Scott, illetve testvére Tony Scott (Deja vu és Beverly Hills-i zsaru 2.). A könyv megfilmesítését már többen is tervezték, de a szerző attól tartott, hogy egy kétórás mozifilm egyszerűen nem tudja visszaadni a közel 1000 oldalas alkotás cselekményét és hangulatát. Azonban a Scott fivérek egy minimum nyolcórásra tervezett minisorozat ötletével keresték meg az írót, aki erre rögtön igent mondott. Így született meg A katedrális című nyolcrészes széria, amely nemcsak hűen követi az izgalmas alaptörténetet,de hihetetlen szereposztással kápráztatja el a nézőket.

Ian McShane


A filmsorozat főszereplői közül mindenképpen érdemes megemlíteni a Golden Globe-díjas Ian McShane-t (Deadwood), aki a ravasz és fondorlatos Waleran Bigod főesperes karakterét alakítja. Az angol Rufus Sewell (Hamlet, Párizs szeretlek, Az utazó) játsza Tom Buildert, a kőfaragó kőművest, akinek csak egyetlen célja van az életben, hogy megépítsen egy katedrálist. Donald Sutherland alakítja Shiring earljét, akinek nem idegen Ken Follett világa, hiszen 1981-ben főszerepet játszott a Tű a szénakazalban filmes adaptációjában is. Az earl leánya, a szépséges Aliena képviseli a sorozatban a szerelmi vonalat, akit Hayley Atwell kelt életre, a színésznőt legutóbb az Amerika kapitány című Marvel produkcióban láthatta a hazai közönség.

A katedrális sorozatnak egyébként több magyar vonatkozása is van, hiszen itt forgatták Magyarországon, illetve több hazai szakember is dolgozott a produkción, például a kanadai magyar Szalay Attila, aki a látványért volt felelős.

Az AXN december 27-én tűzi először műsorra A katedrális első két epizódját, este 21.00 és 22.00 órakor. A sorozat következő darabjait naponta láthatja majd a közönség az ünnepek között, egészen december 30-ig, hasonló időpontban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.