Ennyien még soha nem voltak

Özönlenek a látogatók a németországi múzeumokba

Látogatói rekordot döntöttek a németországi múzeumok.

2011.12.14 22:30MTI

Több mint 109 millió - az előző évhez képest 2,2 százalékkal több - látogató volt kíváncsi az intézmények kiállításaira - közölte a Porosz Kulturális Örökség Alapítványa szerdán Berlinben. Az adatgyűjtés 1981-es kezdete óta ez a legmagasabb látogatói szám.
   
Kiemelkedően közönségcsalogató volt az Esseni Folkwang Múzeum, a Ruhrmúzeum, a nürnbergi Német Nemzeti Múzeum Mythos Burg című kiállítása valamint a berlini Neues Museum, ahol Nofretiti mellszobra is látható.
   
Növekedett az érdeklődés a gyűjteményeket bemutató, a természettudományi és a technikai múzeumok valamint a művészeti múzeumok iránt. Azokban a kiállítóházakban, amelyeknek nincs saját gyűjteménye, hatmillióra csökkent a látogatók száma.
   
Az eredmények egy statisztikai vizsgálatból származnak, amelyet a Német Múzeumok Szövetségével együttműködve évente készít az állami múzeumok kutatásával foglalkozó berlini intézet. A számok mindig a korábbi, nem pedig az aktuálisan futó évre vonatkoznak.
   
A tanulmány készítésében 314 kiállítóház és 4823 múzeum vett részt.
   
Hermann Parzinger, a Porosz Kulturális Örökség Alapítványának elnöke kiemelkedőnek nevezte az eredményt. "Nyilvánvalóvá vált az a társadalmi nyereség, amelyet a múzeumok munkája és eredményeik széles közönségnek való bemutatása eredményez" - mondta el az elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.